Professorprotest mot nya näringslivsbasen

Carola Lemne behåller jobbet som styrelseordförande när hon blir ny vd

Carola Lemne, blir ny vd för Svenskt Näringsliv samtidigt som hon behåller tjänsten som styrelseordförande för Uppsala universitet.

Svenskt Näringsliv har bestämda uppfattningar om vad som borde göras med den svenska universitetsvärlden. Organisationen ser universitetens uppgift som att försörja företagen med rätt sorts arbetskraft och leverera forskning som stärker näringslivets konkurrenskraft; i linje med det har de bland annat föreslagit sänkta studiemedel till studenter i konst och humaniora.

Förra året var de en av få remissinstanser som gillade förslaget att omvandla högskolor till privata stiftelser, som över 1 000 forskare protesterade mot i ett upprop.

Därför har det väckt uppseende att styrelseordföranden för Uppsala universitet, vårdföretagaren Carola Lemne, samtidigt från mitten av maj kommer att ha posten som Svenskt Näringslivs vd.

”Är du ordförande för Svenskt Näringsliv ska du i varje samhällsfråga agera utifrån företagens perspektiv. Är du ordförande i universitetsstyrelsen är det Uppsala universitets intressen och oberoende du ska försvara”, påpekar professorn i företagsekonomi, Alexandra Waluszewski. Andra som protesterat och kräver att Lemne avsäger sig ordförandeposten är professorerna i statsvetenskap och filosofi.

Utbildningsdepartementet, som har sista ordet i att utse universitetsstyrelsens ordförande, anser däremot att ”det är bra att universitet och högskola rekryterar ordförande med bred kompetens och från olika sektorer i samhället” – det enda svar Uppsala Nya Tidning lyckades få på någon av sina frågor i ämnet.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.