Tyskland bullar upp för nytt världsarv

Vill få sitt bröd och öl på Unesco-lista

Den tyska brödindustrin vill in på Unescos världsarvslista. Här finns, menar man, en sådan unik mångfald och gammal fin tradition att bevara. Och så blir det ju bra reklam för varumärket Tyskland.

Visst, bauernbrot och kürbisbrötchen i alla ära. Där står den svenska hönökakan sig slätt. Men världsarv?

Nja, helt omöjligt är det nog inte. Att Unescos världsarvslista har tämligen breda kriterier inser ­alla som någon gång besökt de fantastiska underjordiska grottsystemen i Slovenien och den, hm, något mindre fantastiska radiostationen i Grimeton utanför Varberg eller Skogskyrkogården i Stockholm - för att bara ta två exempel.

Och då är det ändå den kända listan. Nu talar vi om den mindre kända, den över immateriella kulturarv. Här samsas rumänska jultraditioner med belgiskt räkfiske (till häst!), falkjakt, flamenco och medelhavskost.

Men ännu har inget tyskt bidrag, och för den delen heller inget svenskt, slagit sig in.

Så varför inte bröd?

Man har dock en formidabel ­utmanare. En annan spannmålsslukande ­gigant vill också in på listan. Och har, ­enligt en färsk mätning, stöd av fyra tyskar av fem: ­ölbryggerierna.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.