Mysig röst räcker inte för att göra talkshow

Morgan Larssons ”Morgansoffan” kan få svårt att klara sig utanför SR

Morgan Larsson har just sjösatt den egna podden ”Morgansoffan”.

”Söndagsmorgan i P4” är den senaste i raden av långkörare som fått ledas fram till SR:s stora åtgärdsgiljotin. Just detta handlar förmodligen mer om en genomsyn och uppfräschning av tablån än om en besparing, men klart är i alla fall att en åttaårig trotjänare gick i graven på nyårsafton – eller?

Programledaren Morgan Larsson har i stället för att glida med i förändringens vindar tagit med sig sin producent Erika Hedman Bergström och sjösatt den egna podden ”Morgansoffan”. Det är en näst intill klon av sitt forna public service-jag, med den största skillnaden att den saknar musik och nyhetssändningar.

 

Fallet Söndagsmorgansoffan är intressant. Programledaren är uppenbarligen besviken över SR:s beslut. I sista avsnittet ägnades ganska mycket tid åt att lyssnare fick ringa in och sörja nedläggningen och det pratades överlag mycket om ”skilsmässan” – både i den gamla och nya showen. Dessutom har Morgan och Erika parallellt med programmet gjort så kallade provsittningar under december, där de testat innehållet som kortare poddavsnitt. Dåtiden och framtiden har under en period samexisterat. Såklart smart av Larsson att göra förflyttningen så smidig som möjligt och få med sina lyssnare till sin nya plattform.

Myssnack utan någon glasklar riktning är rimligt i sin kontext av nyheter, musik och små fasta moment

Men riktigt så enkelt är det såklart inte. Även om det ibland känns som en definitionsfråga var gränsen mellan radio och podd går, så finns det vissa ramar som är svåra att penetrera. Just morgonradion har en vital funktion som bakgrundsskval, djupt rotad i folksjälen. Myssnack utan någon glasklar riktning är rimligt i sin kontext av nyheter, musik och små fasta moment. En podd väljer man aktivt. Och på samma sätt som att det skulle kännas bakvänt att slå på Nyhetsmorgon utan nyheter och väder mitt på dagen, så känns ”Morgansoffan” hittills som en produktion som hamnat fel.

 

Morgan Larsson är en trygg radioröst och det är fortfarande ett fullgott talkshowmys som försiggår i hans nya studio. Men jag har svårt att tro att lyssnarna kommer att förbli trogna. Kanske hade det varit en god idé att ta nedläggningen som ett tillfälle att tänka nytt.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.