Domedagen inte längre det nya svarta

Vetenskap och historia dominerar bokkatalog

Att slå upp Princeton University Press bokkatalog för hösten ger en fascinerande kontrast till samtidens larm och senare års utgivning. Där har två relaterade ämnen dominerat, krisen för den västerländska demokratin och Donald Trump. De är båda noterbara i sin frånvaro.

Om det kommer sig av eskapism eller för att allt är sagt återstår att se. Höstens utgivning börjar i helt andra ändar. Främst tornar vetenskapen, gärna historiskt förankrad. Astronomen Martin Rees tar sig i detta ljus an mänsklighetens framtid på planeten och Adrienne Mayor spårar våra historiska fantasier kring robotar och artificiell intelligens. Joel Waldfogel formulerar till och med en hoppfull syn om att populärkulturen befinner sig i en digital gyllene renässans. Maskinerna tycks vara våra vänner.

Frön till motstånd verkar också gro. Jason Brennan, som upprörde med sin demokratikritik i Efter demokratin, har nu skrivit en bok om när det är moraliskt riktigt att motsätta sig en orättfärdig statsmakt. J C Sharman formulerar en konträr historik om hur Europa blev dominant genom egna och andras svagheter snarare än genom militär styrka. Några ekonomer har gått igenom när fiskal återhållsamhet (austerity) fungerar och funnit att sänkta statsutgifter fungerar betydligt bättre än höjda skatter, bra kunskaper inför nästa finanskrasch.

Domedagen är alltså inte längre det nya svarta och framtiden tycks mer spännande än på länge. I alla fall i höstens bokutgivning.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.