Låt skolan bestämma

Åsa Linderborg Dagens föräldrar hotar att dra med skolpengen om skolan visar kontroversiell konst

Skolan är under ständig påverkan från föräldrar och allmänhet.

Nyligen avslöjades att en skola i Värmland tagit bort boken Kort kjol från undervisningen i klass 8. Christina Wahldens roman om en våldtagen flicka väckte anstöt hos föräldrarna.

I Fjugesta har föräldrar satt P för Suzanne Ostens trettio år gamla pjäs Medeas barn, eftersom budskapet - skilsmässor och en mamma som tappar kontrollen - är för upp­rörande.

Moralpanikande föräldra­påverkan är ett gammalt problem, men det här är ett par färska exempel på den nykonservatism som skolledningarna har svårt att stå emot när man hotar att ta sin Mats ur skolan och med hen skolpengen.

I Östra Göinge visade en föräldragrupp ursinne mot att en skola erbjuder alla barn – det är alltså frivilligt – undervisning i arabiska, en möjlighet som uppstod då några elever i tredje klass ville lära sig kompisarnas modersmål. I Sigtuna har föräldrar stoppat halalslaktad kyckling.

Även nyrasismen kan kosta en skolpeng.

I Trollhättan stoppades förra året mixad simundervisning. Föräldrarna på Sjuntorpskolan ville inte att deras barn skulle bada tillsammans med den invandrartäta skolan Kronan. Man har inget emot integration, sa man, men sim­undervisning är inte ”den rätta formen”.

Föräldrar har även ansett att förintelseskildringen Pojken med randig pyjamas är för otäck och därmed olämplig.

I går torsdag visade Skol­bio i Göteborg Även de döda har ett namn, ett porträtt av den judiske barnläkaren och palestinaaktivisten Henry Ascher. Israels ambassadör har försökt stoppa filmvisningen med argumentet att den är antiisraelisk och därmed antisemitisk. Den här gången vek kulturförvaltningen inte ner sig.

”Man ska inte underskatta barns förmåga att ta till sig olika sidors argument”, säger Malena Jansson på Svenska filminstitutet till Kulturnytt.

Det är helt riktigt, men man ska heller inte överskatta lärarnas kompetens. Jag är rädd att man i vissa lärarrum kan höra en lättnadens suck när föräldrar med rödpenna kryssat över ett krångligt inslag i undervisningen. Man vet med sig att man saknar ämneskunskap och pedagogisk färdighet och denna insikt kallar man ”dialog med föräldrar för att stärka förtroendet för skolan”.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln