PTS gömmer utredning om dataövervakning

”Olämpligt att expediera”

I våras underkände EU-domstolen kategoriskt det omstridda datalagringsdirektivet. Men Sverige, till skillnad från flera andra länder, har inte rivit upp sin övervakningslag, som i en del avseenden faktiskt går längre än vad direktivet krävde.

Varför antas det att vår lag skulle klara den prövning där direktivet föll? Ja, det kan vara lite problematiskt att få reda på. Post- och telestyrelsen (PTS) gjorde en rättsutredning och presenterade en sammanfattning av sina slutsatser för justitieutskottet - muntligt. Men när ledamöter ville läsa själva utredningen blev det stopp, rapporterar Ny Teknik. Om dokumentet hade skickats från en myndighet till en annan hade det nämligen blivit en offentlig handling, och det ville PTS undvika.

Att det verkligen var motivet medger PTS generaldirektör Göran Marby öppet i ett brev till utskottets kansli. Det vore ”olämpligt att expediera” utredningen just nu, skriver han där. Det brevet har både avsändare och mottagare i sin tur låtit bli att diarieföra, vilket betyder att i princip bara den som redan vet att det existerar kan begära ut det.

”Det är oerhört centralt att kunna följa hur en myndighet kommer fram till ett beslut. Om inte, kan man inte ta tillvara sina rättigheter”, skriver Nils Funke, ombud för nätoperatören Bahnhof, i Dagens Juridik.

Svenska myndigheters möjlighet att övervaka medborgarna verkar vara mer angeläget för PTS än medborgarnas möjlighet att övervaka sina myndigheter.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.