Det är ett hatbrott

Åsa Linderborg om dådet i Orlando

Manifestation för de 50 dödsoffren i Orlando under pridefirandet i Los Angeles.

”Vi homosexuella har fått vårt Utøya”, säger Jonas Gardell till TT. 

Det är en helt rimlig jämförelse. En ensam man tar till vapen mot människor som han valt ut noga för deras åsikter eller sexualitet. 

Men frågan är om attentatet ska klassas som terrorism eller hatbrott.

Under några timmar, innan Anders Behring Breiviks identitet avslöjades, var ”vi” så gott som säkra på att massmordet var terrorism och hade islamistiska förtecken. Så snart det visade sig vara en etniskt norsk man, började högern prata om en enskild galning. Motsvarande ideologiska kluster i USA pratar nu om Omar Mateen som en terrorist.    

Många som försöker kapitalisera på händelsen i Orlando har samma syn på homosexualitet som islamisterna. Homofobi är ett helt självklart perspektiv för stora grupper amerikanska medborgare. Donald Trump är visserligen inte homofob, men han har ändå intresse av att göra blodbadet i Orlando till något ickeamerikanskt.

Mark Longhurst på Sky News är en av alla som tonar ner det faktum att offren uteslutande var homosexuella. Attentatet, påstår han, riktades mot alla människor ”som försökte bli underhållna, oavsett sexualitet”. Det påståendet fick Owen Jones, kolumnist i The Guardian och själv homosexuell, att lämna tv-studion.

Omar Mateen riktade inte sin automatkarbin mot sådana som Mark Longhurst, han riktade den mot homosexuella. Att inte prata om det som ett hatbrott är att negligera dem som förtryckts i tusentals år, i alla kulturer. Att inte förstå Orlando som ett hatbrott, är att låta den amerikanska skolan fortsatt slippa ha en skyldighet att undervisa om alla människors rätt att älska vem en vill. 

Varför pratar vi aldrig om skolskjutningar som terrorism? Kanske för att de alltid handlar om personlig hämnd. Men möjligen är det så även i det här fallet. Ett av alla rykten om Omar Mateen är att han var stammis på nattklubben Pulse. Kanske är det en viktigare pusselbit än att han strax före attentatet anmälde sig till IS.

Det går inflation i begreppet terrorism, allt som är fruktansvärt stämplas som terror och legitimerar ytterligare repression och övervakning. Visst kan man prata om Orlando som en akt av terrorism, eftersom syftet förmodligen var att sprida skräck i ett helt samhälle. Men att ordet så enkelt finner sig i våra munnar beror mer på att gärningsmannen var muslim än att offren var homosexuella.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.