Wikileaks avslöjar bankernas hemliga drömavtal

Amerikanska och europeiska politiker spelar för gallerierna

Har du aldrig hört talas om det globala frihandelsavtalet TISA?

Du är inte ensam.

När tidningen ETC avslöjade dess existens förra året kände många av riksdagens handelspolitiker inte heller till det. Regeringen hade inte brytt sig om att informera om att Sverige är ett av 50 länder som sitter i förhandlingar om ett av de mest omfattande handelsavtalen någonsin: Trade in Services Agreement.

Tack vare ett avtalsutkast som nyligen publicerades på Wikileaks – dokumentet var annars avsett att hemligstämplas till fem år efter förhandlingarnas avslutande – vet vi i dag lite mer. Avtalet skulle göra privatiseringar svåra eller omöjliga att ta tillbaka, eftersom de skulle betraktas som diskriminering av utländska investerare. Av samma anledning skulle det ställa stora hinder i vägen för den regering som vill skärpa exempelvis miljölagar. Speciellt är avtalet tänkt att hindra länderna från att lagstifta mot destruktiv spekulation, intressekonflikter och överdrivet risktagande i finansvärlden – alltså just de fenomen som låg bakom den värsta ekonomiska krisen på årtionden.

”Detta är en text som storbanker och spekulanter kan älska men som kommer skada alla oss andra”, kommenterar Global Trade Watch.

Samtidigt avslöjar en annan läcka, till Corporate Europe Observatory, att EU i förhandlingarna om det något mindre hemliga frihandelsavtalet med USA insisterar på att ta med finanssektorn i avtalet, vilket skulle dra ned regleringarna på båda sidor Atlanten till minsta gemensamma nämnare. Det är till och med USA:s regering emot – däremot stöds det av starka lobbygrupper på Wall Street.

De europeiska och amerikanska politikernas tal om att avregleringarna gick för långt var tydligen spel för gallerierna – i verkligheten vill man i stället driva den politik som ledde till kraschen ännu längre.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.