Nej, se de mördar …

Här är årets mest spännande julklappstips

Det har kommit ovanligt många bra spänningsromaner i år, både rena deckare och mer psykologiska thrillers.
Aftonbladets bokredaktör Cecilia Gustavsson tipsar om de bästa julklappspocketarna.

Överraskande debuter och välskrivna psykologiska thrillers – bästa julklappen måste vara en spänningsroman eller två.

Aftonbladets bokredaktör Cecilia Gustavsson tipsar om de tio bästa spännande pocketböckerna från i år.

Jørn Lier Horst

Jakthundarna

Lind & co

Författaren själv har jobbat inom polisen och råkat ut för samma mardröm som huvudpersonen: Att anklagas för att ha fabricerat bevis till en viktig rättegång.

Wisting är en omtyckt och erfaren polis som för många år sedan lett utredningen mot en flickmördare. Plötsligt kommer fallet upp igen – någon har fuskat med bevisningen. Stilen är rak, karaktärerna sympatiska och trådarna kluriga. Boken fick Glasnyckeln, den finaste utmärkelsen som en nordisk deckarförfattare kan få.

Låt mig ta din hand

Tove Alsterdal

Lind & co

Utsedd till bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademin. Tove Alsterdal skriver otroligt bra, intrigerna är smarta och upplösningen fenomenal.

En kvinna mördas i en Stockholmsförort. Här finns förgreningar bakåt till Argentina på 70-talet, där tusentals regimkritiska människor torterades till döds. Det visar sig att mordoffret och hennes syster övergavs av sin mamma. Hon lämnade familjen och åkte till Argentina med sin nya kärlek.

Nattfilm

Marisha Pessl

Pocketförlaget

Beroendeframkallande thriller, där läsaren sugs in i en suggestiv och fantasifull värld.

Platsen är New York, där den unga kvinnan Ashley Cordova begår självmord. Hennes far är en mytomspunnen skräckfilmsregissör, vars filmer förbjudits och han själv och alla skådespelare lever gömda för omvärlden.

Det som gör Nattfilm så speciell är delvis det skenbart dokumentära: Här finns verklighetstrogna tidningsartiklar, foton och webbsidor som handlar om Cordova.

Lotus blues

Kristina Ohlsson

Pocketförlaget

Advokaten Martin Benner är en cynisk ensamvarg med smak för kvinnor (i plural) som lever för jobbet. Han får ett udda uppdrag: Att försöka bevisa att den dömda svenska massmördaren Sara Texas svar oskyldig. Problemet är att hon är död.

Jakten på sanningen leder honom och juristkollegan Lucy in i en ond spiral av hot, våld och obehagliga överraskningar.

Detta är en thriller i full fart framåt.

Stöld av babian

Anna Karolina

Norstedts

Debutroman med en smart och självsäker kvinna i huvudrollen. Huvudpersonen Amanda är en ung talangfull polis. Yrkesvalet har en hemlig orsak: Hon tänker nysta vidare i den tragedi som hände hennes syster några år tidigare.

Med detta i bakhuvudet utnyttjar hon sin skönhet och nästlar sig in i livet hos två mycket olika män: En polischef och en grovt kriminell.

Författaren har varit polis i fjorton år, och det ger extra trovärdighet åt historien.

MemoRandum

Anders de la Motte

Månpocket

De la Motte visade redan i [Geim]-trilogin att han har ett rappt språk och en förmåga till smarta intriger. Huvudpersonen David Sarac är polis med uppgift att ha hand om ytterst hemliga källor. Efter en våldsam bilkrasch tappar han minnet. Han minns inte vad han arbetat med, vilka han känner, och viktigast av allt - han har inte en aning vem i hans omgivning som går att lita på.

De la Motte målar upp en mörk verklighet av kriminalitet och ondska, där även poliser har allianser på båda sidor om lagen.

Den stumma flickan

Hjorth/Rosenfeldt

Norstedts

En hel familj hittas skjuten hemma i sin villa i Torsby. Riksmordkommissionen, med antihjälten psykologen Sebastian Bergman, rycker ut för att hitta mördaren. Det visar sig att det finns ett ofrivilligt vittne till dådet – en tioårig flicka, som nu är försvunnen.

Det hela utvecklas till en historia med många bottnar. Förutom själva deckarintrigen ökar spänningen dramatiskt när det gäller huvudkaraktärernas privatliv. Ibland är faktiskt den dramatiken bättre än mordgåtan.

Sex år

Harlan Coben

Månpocket

Harlan Coben kan konsten att snickra ihop en fängslande intrig, och det visar han även här.

Huvudpersonen Jake Fischer har försökt glömma sin stora kärlek Natalie efter att hon abrupt gjort slut och gift sig med en annan. Sex år senare ser han att hennes make dött, och slinker in på begravningen. Det han får se där gör honom chockad: Änkan är inte alls Natalie.

Jake börjar snoka bakåt i tiden och inser att han knappt kände sin älskling. Det blir en tidsresa full av överraskningar.

Vassa föremål

Gillian Flynn

Modernista

Att Gillian Flynn gjort storartad succé med Gone Girl har väl knappast undgått någon. Vassa föremål är hennes debutroman. Miljön är en småstad i Missouri, där två små flickor fallit offer för en mördare. Flynn är fenomenal på att beskriva stämningen på den lilla orten – skvallret, grupperingarna och misstankarna.

Sanningen finns där läsaren minst anar det.

Över sidorna vilar en feministisk blick, som ger boken något extra.

Allt att förlora

Sabine Durrant

Lind & Co

Arrgh! Jag blev nästan tokig innan jag nådde slutet. Det här är krypande psykologisk spänning som får nerverna att gnissla.

Gaby är en lyckad medelklassig Londonkvinna, morgonvärd i tv, med fint hus, man och barn. Men allt raseras under en tidig joggingrunda, när Gaby råkar springa på ett lik av en ung kvinna.

Förutom chocken tror hon att hon snabbt ska gå vidare i livet, men oj så fel hon har. Plötsligt pekar flera indicier mot henne själv.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.