”Vi bodde i åtta år på 23 kvadrat”

Paret Kepler om lyxlivet och om barnen får läsa deras läskiga böcker eller inte

Par i brott Den nya boken "Playground" är en fristående thriller helt utanför serien om Joona Linna.
– Men det är fortfarande en Kepler-bok: snabb, våldsam och gripande, berättar de.

Alla Lars Keplers deckare har toppat försäljningslistan.

Trots det lämnar makarna Ahndoril sin framgångsrika serie i den nya boken, "Playground".

– Vi ville följa vår lust och göra något nytt.

Alexandra och Alexander Ahndorils samarbete är en framgångssaga ända från start. Då lanserades Hypnotisören under pseudonymen Lars Kepler. Serien om polisen Joona Linna har fortsatt att fånga läsare, och den senaste, Stalker blev årets mest sålda bok 2014. Böckerna finns i 40 språkområden, senaste tillskottet bland länder är Bangladesh.

Hur vågar ni lämna Linna och den vanliga serien när det går så bra?

– Vi måste göra något annat för att hålla skrivandet levande. Att bara titta på topplistor och säljframgångar är förlamande. Och vi hade en berättelse vi verkligen ville göra bok av, säger Alexandra.

– Det är viktigt att följa sin lust. Alla våra läsare förväntar sig en ny bok om Joona Linna. Och det kommer en sådan också, nästa höst, avslöjar Alexander.

Allt ni skrivit som Kepler hittills har blivit succé. Är det slut med prestationsångest?

– Nej, vi är inte typen som lutar oss tillbaka. Vi är rätt nervösa och hysteriska personer som inte tar något för givet, säger Alexandra.

"Playground" är en thriller om löjtnant Jasmine Pascal-Andersson, som blir skjuten i strid och får hjärtstillestånd. Medan hjärtat står stilla upplever hon att hon befinner sig i ett gränsland till döden. Det är en farlig och dunkel hamnstad. När Jasmine återvänder till livet är hon övertygad om att allt var verkligt: Att alla hamnar i hamnstaden när de dör.

Varifrån fick ni idén om en nära-döden-upplevelse?

– Från min pappa, berättar Alexander. För tio år sedan skulle han göra en bypass-operation. Något gick fel, och hans hjärta stod stilla flera minuter. När han vaknade berättade han om en mörk plats med stridsfartyg som han kommit till. Han hade sett det tydligt och var länge helt övertygad om att det var sant.

Vad tror ni själva händer efter döden?

– Det är ju en evig fråga som människor alltid kommer att grubbla över. Själv värjer jag mig vid tanken på döden. Det går inte att förstå att vi bara ska försvinna efter att ha skapat så otroligt starka band till människor runt oss i livet, säger Alexandra.

– Det går inte att acceptera känslomässigt att vi bara ska slockna och stängas av, säger Alexander.

Är ni trötta på Joona Linna?

– Neej! säger båda.

– Vi längtade efter honom. Vi fick en jättebra idé till en ny bok med honom, så vi började direkt. Vanligtvis grubblar vi över intrigen rätt länge, berättar Alexander.

Era böcker är rejält läskiga, får era tonårsdöttrar läsa dem?

– Vi hade satt 15 år som åldersgräns, så i somras fick både hon och 14-åringen läsa så att det inte blev orättvist. Det kändes lite svårt eftersom böckerna innehåller våld och sex, men nu är det avklarat i alla fall, skämtar Alexandra och lägger till att 14-åringen sagt att de var ovanligt bra för att vara deckare.

Nyligen retade paret ofrivilligt upp en del efter att de varit med i Svenska Dagbladets reportage "Min helg". Där berättade de om en weekend i skärgården med champagne, räkor, gym och helglugn.

– Vi är författare och ville skoja lite på vår egen bekostnad, så vi skrev texten med glimten i ögat. Nu har vi både ett hus i skärgården och en stor lägenhet, men finns det några som vet hur det är att vara trångbodda är det vi: Vi bodde i åtta år på 23 kvadrat, sedan i en pytteliten tvåa där vi satt och skrev i hallen och sov i en uppfällbar säng. Efter alla dessa år har alla barnen varsitt rum, det är jätteskönt.

Ahndorils har varit ett par i 23 år. De arbetar tillsammans, hemma i den rymliga lägenheten, och föredrar att ta det lugnt och bara vara med familjen. De pratar ofta om sig själva som "vi" i stället för "jag". I dag är de dessutom klädda så att de matchar varandra.

Tröttnar ni aldrig på varandra?

– Nej, även om vi förstår att det låter lite bisarrt, säger Alexandra.

Alexander håller med:

– Att skriva ihop är som en rolig lek som pågår hela tiden.

Att de tycker om att arbeta står klart. När de var färdiga med ”Playground” tog de bara en dags ledigt – och rensade garderober – innan de drog igång med nästa bok i serien om Joona Linna.

– Vi älskar det här flödet som vi har i skrivandet tillsammans, säger Alexandra.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln