Allah gör som han vill

Heta känslor om Naguib Mahfouz roman

Naguib Mahfouz (1911-2006).

Det är heta känslor och våldsamma passioner i den egyptiske Nobelpristagaren Naguib Mahfouz roman Midaqq-gränden (1988, övers. Kerstin Eksell).

Kirshas kafé är medelpunkten för det sociala livet på denna sömniga bakgata. Dit kommer alla, de flesta är fattiga, inklusive en deklasserad ädling som envist översätter vissa ord till engelska och bokstaverar dem efteråt. Kaféidkaren Kirshas homosexuella besatthet i en ung man får hustrun att skälla så väggarna skakar. Den otvättade, smutsstinkande bagerigesällen Zita har som extraknäck att om natten i sin källarvrå brutalt göra fattiga människor till krymplingar så att de mer framgångsrikt kan konkurrera på tiggarmarknaden.

Tiden är andra världskrigets slutskede, frisören Abbas söker jobb i den engelska armén för att få råd att gifta sig med den undersköna Hamida. Men Allah - ideligen åberopad - är inte god mot honom, den penninglystna Hamida lockas in i prostitutionsträsket. När Abbas försöker rädda henne från kåta engelska soldater går det illa. Mäster Kirsha sammanfattar läget: Allah gör som han vill.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.