Mellanöstern äntligen som seriebok

Tar avstamp i ett av världens äldsta litterära verk

SERIER Säg ”Mellanöstern” så tänker de flesta på krig och elände. Men ur ett historiskt perspektiv är området civilisationens vagga. Här har Europas religioner och skriftspråk sitt ursprung.

Vad hände egentligen?

Jean-Pierre Filiu och David Beauchards seriebok De bästa av fiender: en historia om relationen mellan USA och Mellanöstern (Placebo press) tar sitt avstamp i det mesopotamska Gilgamesheposet - ett av världens äldsta litterära verk. Tyvärr verkar inte särskilt många ha läst Gilgamesheposet. I alla fall inte dess varningar för krigets och våldets fasor, konstaterar författarna.

Den här typen av tecknade historieböcker har varit en bristvara i Sverige. Det har knappt kommit något alls sen Ordfronts Sveriges historia (1979) och Farliga tankar (1985). Filius och Beauchards projekt ska ges ut i tre delar och denna den första sträcker sig från 1780-tal till 1950-tal.

I början av 1800-talet är den nya staten USA indragen i nordafrikanska sjörövarkrig. I Tripoli (nuvarande Libyen) tävlar bröderna Yusuf och Hamet Karamanli om makten. Hamet erbjuder USA ett förmånligt fredsavtal om han får hjälp att besegra sin bror. President Thomas Jefferson godkänner planen. Det är första gången USA försöker störta ett annat lands regim.

Våldet och makten korrumperar. USA växer till en supermakt som avskaffar demokratin i Iran 1953 och allierar sig med diktaturen i Saudiarabien.

Vad hade Gilgamesh sagt?

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.