Tayyip Erdogan agerar utan bevis

Turkiet är ett stort problem för EU

Turkiets senaste kuppförsök väcker plågsamma minnen. Foto: TT

Det som hänt i Turkiet de senaste dagarna ger obehagliga associationer. Inte bara för att landet drabbats av ytterligare ett försök till militärkupp utan också för att svaret på detta kuppförsök väcker plågsamma minnen ur det förflutna.

Hur många gånger det senaste sek­let har vi inte sett hur auktoritära regimer över en natt arresterar personer som anses vara statens fiender? I Turkiet handlar det nu om närmare 3 000 domare och åklagare som avskedats eller frihetsberövats. Två av författningsdomstolens ledamöter togs med i svepet.

Att alla dessa rättsvårdare skulle vara delaktiga i kuppförsöket låter absurt. Men för regimen Erdogan handlar det inte om bevis. De angrips för misstankar om att ta order från den landsflyktige predikanten Gülen och hans rörelse. I en alltmer likriktad turkisk press ser man en frenetisk propaganda mot ”gülenisterna”. Det är konspirations- teorier om hemliga nätverk som vi också känner igen från historien. Med Erdogans egna ord rör det sig om en ”cancer med metastaser”.

EU:s kommissionär Johannes Hahn konstaterade nyss bekymrat att regeringen tycks ha haft färdiga arresteringslistor som bara väntade på rätt tillfälle. Mot den bakgrunden blir vädjanden från Europas ledare om respekt för lag och rättvisa närmast patetiska.

Att Turkiet är ett stort problem för EU är uppenbart. Lika stort problem är det för USA som fått krav på Gülens utlämnade samtidigt som man alltid behöver Turkiet som en allierad, även när det styrs av diktatorer.

I de svenska kommentarerna hittills saknar jag en viktig aspekt: Nato. Turkiet har militäralliansen största armé efter USA. Nato har förvisso aldrig varit en klubb för stabila demokratier, men nu ser man i många länder Turkiets medlemskap som en allt större belastning. För att citera en ledande norsk pressröst: ”Det är obehagligt att vara allierad med ett ostabilt land med en stadigt alltmer auktoritär president”.

Vi kan vara tacksamma för att Sverige inte behöver dela Natomedlemmarnas svåra huvudvärk.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.