Bråket om Aschers film trappas upp

Israels ambassadör vill stoppa den från att visas

Henry Ascher är en stridbar barnläkare från Göteborg. Han har debatterat både apatiska flyktingbarn och Israel-Palestina-­konflikten. Han har också rest med Ship to Gaza.

Om denne man har Bo Harringer skapat Även de döda har ett namn, en ganska medioker hyllningsfilm som dock innehåller en hel del samtidshistoriskt gods av värde: från Aschers familjebakgrund – hans judiska släkt överlevde bara delvis Förintelsen – till hans politiska engagemang.

Under hösten har en debatt rullat i Göteborg om filmen. Skälet är att den ska visas på Skolbio på Hagabion (den 5 november). ­Både judiska församlingen i Göteborg och Samfundet Sverige-­Israel reagerade på vad de upplevde som antisemitism, samtidigt som filmens försvarare hävdar att israelkritik inte kan blandas samman med hat mot judar (i en av ­sina sista artiklar argumenterade Henning Mankells just för detta).

Nu har motståndet mot att visa filmen för skolklasser växlat upp: även staten Israel, representerad av sin ambassadör, kritiserar filmen. Med en kraftig förvanskning av filmens ärende och innehåll läxar man upp Sverige som det mest Israelfientliga landet i Europa.

Av bråket kring Även de döda har ett namn lär vi oss ett par ­saker: inget är harmlöst i Israel-Palestina-konflikten. Och ingen energi tycks kunna sparas när det gäller att påverka vad barn får tillgång till, i egenskap av just barn. Det borde ju vara bättre att skolungar ser en film i en offentlig biolokal och kan diskutera den ­efteråt, än att de sitter hemma ­ensamma vid en dator.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.