Storebror måste bort från din jobbdator

Varenda millimeter av din arbetsdag kartläggs

I programvaran Microsoft 365 pågår miljontals människors digitala yrkesliv: Officepaketet, videokonferensappen Teams, molnlagringen för alla dokument, och så vidare. Det är Sveriges, och världens, mest använda men också tråkigaste it-produkt, normalt inget det skrivs en rad om i breda nyhetsmedier.

Men tidigt i förra veckan satte den österrikiske analytikern Wolfie Christl fingret på något som väl varit lite av en officiell hemlighet för oss som faktiskt orkar lyssna när de där tråkiga IT-nissarna längst ned i företagets källare öppnar munnen.

Microsofts programvara mäter varenda millimeter av din arbetsdag. Funktioner som ”productivity score” gör det möjligt att analysera vem som inte är tillräckligt aktiv i projektgruppschatten, vem som skickar för få eller för privatlivsrelaterade mejl, eller vem som överlag inte nog mycket bidrar på det sätt som chefen, och algoritmerna, bedömer som nödvändigt.


Eftersom det är Microsoft vi talar om gäller detta de flesta tjänstemän där ute; sannolikt händer detta på din arbetsplats precis nu. Att du läser den här texten på jobbet kommer hamna på ditt minuskonto i Microsofts eller någon annan tillverkares datainsamling. För det här är bara en del av den lavinartade ökning av övervakningsteknologi drivet av covid-skakig ekonomi och distansjobbande en masse.

Obalansen i den digitala övervakningen av arbetsplatserna får det svenska brukspatronsamhället att te sig som en hippiefest av samförstånd mellan parterna

Teamsmötet med kunden övervakas av AI-styrda programvaror som under samtalets gång analyserar den anställdes och kundens dialog. Du försöker febrilt säga något smart, men känner pulsen öka: du vet att systemet har börjat skicka sin analys av din bristfälliga prestation till chefen.

En annan programvara spelar i smyg in allt som händer på din skärm i hemmakontoret, en tredje håller koll så att du inte försvinner ut på för många promenader under arbetsdagen. Exemplen är många och lagstiftning saknas eller släpar efter. Vår arbetsmiljö har snabbt blivit nästa arena för ännu ett av vår tids stora integritetsintrång.


Uber-chaufförerna och andra algoritmslavar i Londons innerstad tröttnade på övervakningen. De bildade fackförbundet App drivers & couriers union. Deras krav var enkelt: de ville ha insyn i vad som gjorde att vissa chaufförer i praktiken fick sparken av en algoritm.

Uber vägrade, så fackförbundet drog företaget till domstol. Chaufförerna anser sig ha rätt till transparens, att förstå sambandet mellan sin prestation och arbetsgivarens övervakning och behandling av dem. Uber vägrar.

De som vet allt om oss, vare sig det är Google eller chefen, kan inte längre vara fria från insyn och reglering. Obalansen i den digitala övervakningen av arbetsplatserna får det svenska brukspatronsamhället att te sig som en hippiefest av samförstånd mellan parterna. Övervakningen, som i århundraden funnits i yrken med låg status, expanderar i takt med digitaliseringen av medelklassens högre tjänstemannasektor. Man kan tänka sig att frågorna, som vanligt, därför kommer få bättre genomslag i samhällsdebatten. Alltid något.


Arbetets värde under den industriella revolutionen stärktes i takt med företagens växande behov av individernas gemensamma fysiska arbete. Det blev en välbehövlig hävstång i samexistensen mellan arbetsgivare och arbetstagare.

En liknande makstrukturell analys bör göras nu när det gäller datan vi lämnar ifrån oss. Gärna bums, för övervakningen och datainsamlingen används inte bara för att få handläggarna och banktjänstemännen att arbeta fortare och mer. Den syftar också till att lära maskiner hur de bäst ersätter dem.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.