Corazza Bildt: Det är fel att ge Snowden skydd i EU

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Uppdaterad 2015-11-09 | Publicerad 2015-11-08

”Blanda inte ihop hans fall med journalisters rättigheter”

Att be domstolar att lägga ner åtal mot Snowden och ge honom skydd i Europa är fel.  Sådana beslut tas av rättsväsendet baserat på rättssäker och individuell prövning.

Det är därför lite förvånande att Torsten Kälvemark är upprörd över att det finns ledamöter i Europaparlamentet som anser att land ska med lag byggas, och att lagtillämpningen ska lämnas till domstolarna. Dessutom anser han att Europaparlamentet ska uttala sig i frågor som är nationell kompetens, där EU inte har makten.

Menar Kälvemark att Europaparlamentet, eller för den delen den svenska Riksdagen, ska ge åklagare och domstolar pekpinnar om hur de ska döma?

Det som förvånar mig är att så många ledamöter, och framför allt så många svenska ledamöter, för vilka domstolars oberoende är traditionellt stark, anser att Europaparlamentet skall utgöra folkdomstol där majoritetens åsikt och inte rättstillämpning av oberoende domstolar ska gälla.

Vi Europaparlamentariker ska stifta lagar som reglerar områden där EU har ansvaret och överlåta till oberoende domstolar att tillämpa dem.

Vi ska inte heller blanda ihop Snowden-fallet med mediefrihet och journalisters rättigheter. Snowdens agerande har äventyrat många människors säkerhet och riskerat deras liv. Det har också försvårat terrorismbekämpning.

Vi Moderater står upp för öppenhet, transparens och yttrandefrihet och anser att vi måste kunna skydda den personliga integriteten samtidigt som vi säkerställer medborgarnas säkerhet. 

Anna Maria Corazza Bildt

Europaparlamentariker (M) och ledamot av utskottet för mänskliga fri- och rättigheter 

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.