Den bästa true crime-podden på många år

”Bone valley” visar att inget slår rak, mänsklig journalistik

Tack vare ”Serials” succé har granskningar av eventuellt oskyldigt dömda blivit en av poddboomens största genrer. I höstas hade Kim Kardashians The system premiär, där hon tar upp fallet med morddömda Kevin Keith, och den gick snabbt om Joe Rogan som Spotifys största podd.

I höstas släpptes Adnan Syed ur fängelse, åtta år efter Serial. Men granskningarna får långt ifrån alltid lyckliga slut. Så är det frustrerande ofta i Bone valley – den bästa podd som släppts i genren på många år.

”Bone valley” är smeknamnet på en region i centrala Florida, känd för fosfatgruvor och fossiler. Där bosätter sig den Pulitzerprisvinnande journalisten Gilbert King och hans helt nybakade kollega Kelsey Decker under deras grundliga granskning av mordet på 18-åriga Michelle Schofield 1987.

Gilbert King har tipsats om fallet av en domare, som oortodoxt nog engagerat sig i den livstidsdömde maken Leo Schofields öde. Han har suttit fängslad i över 30 år, trots att en annan man erkänt och kunnat bindas med fingeravtryck till brottsplatsen.

 

Case closed, hade man kunnat tro. Men i nio långa, rafflande avsnitt går Bone valley igenom alla olyckliga omständigheter, missar och sanslösa rättsövergrepp som kantat fallet. Det låter, och är bitvis, otroligt frustrerande. Men Kings och Deckers engagemang smittar, och genom sin sympatiska ihärdighet lyckas de ge en fin bild av samhället, av det unga paret Schofield och de löser till och med ett helt annat mord i farten.

Det märks att granskningen tagit hela fyra år; med alla röster och öden liknar Bone valley mer en rik reportagebok än en vanlig poddserie. King är den erfarne grävaren, Decker avväpnar maktpersoner med sin nybörjarnervositet och Leo Schofield äger både formuleringskonst och en osannolik förmåga till förlåtelse. Mot slutet tycker man sig känna dem alla, inklusive den sorgligt ensamme och trasige (riktiga) mördaren.

 

I den ständiga jakten på ”nästa stora grej” och nya, banbrytande sätt att berätta en historia på visar Bone valley att inget slår rak, stark och mänsklig journalistik, när den är så här pass bra.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.