Lokalt drama med gränslöst tema

Sugarcane Shadows av David Constantine

STOCKHOLMS FILMFESTIVAL Film från östaten Mauritius i Indiska oceanen är vi inte bortskämda med. Sugarcane Shadows av den på ön födde och verksamme David Constantine erbjuder ett lokalt filmdrama, med ett gränslöst tema: kapitalets makt över människors liv.

Öns traditionella näring är sockerrörsodling, tills de som styr över ekonomin finner den olönsam. Fabriken rivs, odlingarna bränns, här ska skapas ett turistparadis med lyxhotell och golfbanor. Denna chockartade omvandlig lämnar människor vilsna och frustrerade, inga gamla normer gäller längre. Protestaktioner är förgäves.

När en äldre man envetet gräver sig fast i den älskade jorden misshandlas han av en lagbas, vilket utlöser en våldsam revolt med dödlig utgång. En man försöker anpassa sig till en förväntad turistström genom att sälja konsthantverk, men blir bara objekt för turisters kameralinser som exempel på exotisk charm.

En rakt berättad film om människor som ställs inför svåra val: anpassning till något nytt och okänt där de knappast ens är välkomna. Eller att ge sig av.

Fotnot: Filmen visas 16 november kl 13.00 på Grand.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.