”Många bidrog till tystnadens spiral”

Kjell Östberg: De svek de intellektuellas ansvar

Kjell Östberg. Foto: Eva Wernlid

Nej, jag har som historiker inte värderat att intellektuella under kalla kriget stödde USA och tog djupt avstånd från den sovjetiska diktaturen. Men satt just i en historisk kontext är det uppenbart att många av dem också bidrog till att skapa ett klimat av utstötning och likriktning.

En Tingsten som avvisade åsikter andra än hans som "blott en täckmantel för kommunistisk propaganda" och stängde spalterna för dem. En Palme som dömde ut Karl Vennbergs plädering för en tredje ståndpunkt som "omdömeslöshet och intellektuell slapphet". Tage Erlander som utropade varje fackförening till ett slagfält mot kommunismen. LO:s Arne Geijer som ingrep mot USA-kritiska artiklar skrivna av rörelsens egna intellektuella.

Visst svek de som bidrog till denna tystnadens spiral den syn på de intellektuellas ansvar som åtminstone jag identifierar mej med.

De amerikanska pengarna spelade säkert ingen roll för de flesta, men resultatet skulle knappast ha blivit lika effektivt och samordnat utan dem i bakgrunden.

Kjell Östberg

Professor i historia, Södertörns högskola

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.