Göran Greider: Arbetarrörelsen måste röra sig

Långlopp rymmer ett stort mått av planhushållning med kroppskrafterna

På språng – mot urkommunismen.

Är det en motståndshandling att äta en pizza i stället för att ta en löptur? Malin Krutmeijer menar att det kan vara det. Men är det i så fall rebelliskt att bli så fet att man förstör sina leder eller att supa ner sig? Hm. Jag tror inte på den typen av motstånd, även om jag ser just pizzor rätt mycket som en avpolitiserad samhällszon (sprängstoffet finns snarare i pizzeriornas arbetsmiljö). Jag tror på min farfars idé: att med ena handen grunda Vingåkers IF och med den andra leda en fackklubb.

Att en arbetsgivare erbjuder rabatterat gymkort innebär en överföring av resurser från kapital till arbete. Ingen vettig vänster bör motsätta sig det.

Kristian Lundberg har en viktig invändning mot PM Nilssons artikel om mitt löpande i söndags – att han överromantiserar kroppsarbetet. Det kan jag hålla med om. I de flämtande svar som jag i trapporna upp till Liljeholmsbron lyckades ge på den vältränade Nilssons frågor – den jäveln hade sprungit en halvmara på morgonen! – föll nog min huvudtanke bort: Att arbetslivet är nyckeln till all folkhälsa. Bäst hälsa har högre tjänstemän med stor frihet i jobbet. För LO-medlemmar med få frihetsgrader i jobbet är hälsan sämre. Befria arbetslivet – gå in med demokratin i arbetet! Där väntar en revolution.

Och i någon hemsk backe i Årstaskogen la jag ut texten om social värnplikt; privilegierade högre tjänstemän som i dag tränar på arbetstid och deltar i en massa lopp borde tvingas till socialt arbete, i vård och omsorg, eller i ekologiskt jordbruk. Och jag må vara reformist – men jag tror de i slutändan skulle gilla att äntligen få göra nytta med sina kroppar.

Det är möjligt att svenska folket älskar det här med löpning extra mycket – var och en av oss har en funkisfantast i oss – och löpning är enkelt och funktionellt. Just löpandet är utopiskt: Vi springer mot urkommunismen. Långlopp rymmer ett stort mått av planhushållning med kroppskrafterna.

Arbetarrörelsen måste röra sig.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.