”Alexander Skarsgårds tacktal var så fint”

”Big little lies”-författaren Liane Moriartys liv har förändrats efter succén för tv-serien

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

”Jag vet aldrig hur en bok ska sluta” Liane Moriarty gör inte upp någon plan när hon skriver. Och trots att huvudpersonen i nya boken ”Nio främlingar” är författare är den inte alls självbiografisk, försäkrar hon.
Foto: Anders Deros
”Jag vet aldrig hur en bok ska sluta” Liane Moriarty gör inte upp någon plan när hon skriver. Och trots att huvudpersonen i nya boken ”Nio främlingar” är författare är den inte alls självbiografisk, försäkrar hon.

Hon hade redan sålt en halv miljon böcker bara i Sverige.

När ”Stora små lögner” blev HBO-serien ”Big little lies”, förändrades livet ordentligt för Liane Moriarty, 52.

– Serien gav inte bara en skjuts åt bokförsäljningen. Den innebar också att jag inte längre behöver prata om familjerelationer, alla vill hellre höra skvaller om Nicole Kidman, säger hon.

Vi träffas på höstens bokmässa i Göteborg. Liane Moriarty är nästan lite upphetsad, för det är första gången som hon träffat läsare utanför Australien, Storbritannien eller USA. Fast de svenska läsarna är ungefär som de hon har mött i de engelskspråkiga länderna. De blir djupt engagerade i hennes historier om vanliga familjer där personerna inte sällan bär på hemligheter för varandra.

– Efter tv-serien vet jag ju inte säkert om de har läst boken eller ”bara” sett serien, men flera har sagt att historien om hur man blir fri från en make som våldtar och misshandlar dem har gjort att de själva kunnat ta samma steg i livet, säger Liane.

Ny sorts frågor

Det handlar alltså om boken Stora små lögner och tv-serien Big little lies, där Nicole Kidmans rollfigur till sist blir fri från sin våldsamma make, spelad av Alexander Skarsgård.

– Tv-serien har verkligen förändrat läsarnas och även journalisternas möten med mig. Förr sågs jag som någon slags relationsexpert eller som expert på hur svårt det kan vara att bli gravid, som jag avhandlat i en av mina böcker. Nu får jag bara frågor om Nicole Kidman och om hur hon är. På sätt och vis är det lättare att svara på det, säger hon och skrattar.

Konkurrerade med systrarna

Liane Moriarty jobbade fram till 35-strecket, ungefär, med marknadsföring och reklam. Lusten att skriva böcker hade dock alltid funnits. När hennes yngre syster, egentligen advokat, fick sin första bok publicerad, tog Liane upp kampen med henne. Nu är hon den mest framgångsrika av tre författande systrar.

– Jag är väldigt tävlingsinriktad och kan erkänna att jag inte riktigt vet hur jag hade hanterat situationen om de hade varit mer framgångsrika än jag, erkänner hon.

Senaste boken, Nio främlingar, handlar om den före detta bästsäljande romanförfattaren Frances Welty som med brustet hjärta tar in på ett lyxigt hälsohem. Alla gästerna bär på hemligheter. Inte minst den karismatiska Masha Dmitrichenko som driver hälsohemmet och har väldigt speciella planer för sina gäster …

Självbiografiskt?

– Inte alls. Men min man sa: Varför gör du huvudpersonen till författare, då kommer alla att tro att det handlar om dig själv? Jag skulle hävda att mina karaktärer i böckerna alltid lånar drag från massor av människor i min omgivning. Sedan blandar jag och ger, så att säga.

Tog in på hälsohem

Liane säger dock att hon har svårt att inte på något sätt utgå från sig själv. Medan tv-serien Big little lies flyttade handlingen till Monterey i Kalifornien, och det hade hon inget emot, så skulle hon själv inte kunna skriva en roman som inte utspelas i Australien, på platser hon känner till.

– Inför nya boken tog jag in på hälsohem två gånger. För att få veta hur det går till, vilken typ av människor som är där och så. Någon gång kommer jag säkert att skriva en roman där huvudpersonerna har lite större barn. Skulle kunna bli en uppföljare till ”Stora små lögner”. Men inte ännu, jag har inte den erfarenheten. Jag fick barn sent, när jag just fyllt 40 år.

Maken är hemmaman

Hon skriver på dagarna, när barnen är i skolan. Hennes make är numera hemmaman.

– Vi har stor trädgård, han sköter allt sådant. Exakt vad han gör vet jag inte riktigt, han har många redskap och det brukar låta mycket utanför fönstren … (skratt)

Hennes arbetsmetoder tycks skilja sig en hel del från många andra författares.

– Jag gör inte upp någon plan. Lite av njutningen för mig är att jag aldrig vet hur en bok ska sluta när jag börjar skriva. Mot slutet av skrivprocessen går jag tillbaka och liksom kollar hur väl jag känner personerna, hur väl allt håller samman. En bit in i skrivandet av Nio främlingar bytte jag faktiskt kön på hälsohemmets föreståndare. Och först mot slutet kom jag på att lägga in ett lite Agatha Christie-liknande inslag.

Lillasystern ville ha mer Skarsgård

Nu är Liane ”ungefär 20 000 ord in i nya boken”.

Hon vill avsluta med att berömma Alexander Skarsgård.

– Hans tacktal när han vann en Emmy för bästa skådespelare … det var så fint att han tackade alla starka kvinnor han fått jobba med och att han nämnde mig först av alla.

– När det var dags för säsong två av serien, som ju inte bygger på någon bok, tjatade min lillasyster, som är lite besatt av Alexander, att vi bara måste hitta på många återblicksscener, så att han kunde vara med så mycket som möjligt.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.