Film för facklig kurs

USA:s arbetarhistoria i Cesar Chavez

Klasskamp. Foto: Pantelion Films/AP:

César Chávez (1927–1993), lantarbetare och facklig aktivist på 1960- och 70-talet, är ett vanligt motiv på politiska väggmålningar i USA. I Sverige är han ganska okänd, men det kanske blir bättring nu eftersom det kommit en Hollywoodfilm om honom. I filmen Cesar Chavez (regi: Diego Luna) gör Michael Peña huvudrollen, men den stora behållningen är John Malkovich som spelar ond plantageägare.

Storyn är lite tillrättalagd, César Chávez kritik mot Vietnamkriget nämns bara i förbifarten, men faktiskt inte mycket. Det är till exempel bra att filmen beskriver det stöd som de kämpande lantarbetarna, ofta arbetskraftsinvandrare från Mexiko eller Filippinerna, fick från andra delar av fackföreningsrörelsen i USA.

Det finns flera likheter mellan César Chávez och Martin Luther King. Båda arbetade aktivt med icke-våld. Och båda har fått ett officiellt erkännande i efterhand, av hycklande makthavare som hyllar dem utan att bry sig om deras radikala budskap.

Obama har till exempel lyft fram César Chávez som föredöme.

Med lite illvilja skulle även Hollywoodfilmen kunna ses som ett försök att krama ihjäl och oskadliggöra en klasskämpe. Men det är inget att bråka om. Det är roligt att USA:s arbetarhistoria lyfts fram och kampen för att organisera tillfälligt anställda och gästarbetare är minst lika aktuell i dag. Filmen Cesar Chavez borde visas på fackliga grundkurser.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.