Så tar kapitalets män bakvägen in i sjukvården

Trojanen Per Båtelson vald till ny ordförande för Karolinska sjukhuset

Per Båtelson ny ordförande för Karolinska sjukhuset.

Hur gör man när man som politiker vill göra något som väljarna verkligen inte tycker om?

Ett sätt är att retoriskt anpassa sig till folkviljan. Som Anders Borg, när han säger att han motsätter sig riskkapitalister i skolan. Eller så gör man som Moderaterna i Stockholms läns landsting: man gömmer undan privatiseringarna. Ändrar formerna och låter kapitalisterna äta sig in i den offentliga välfärdens centrala nervsystem.

Varför ägna sig åt riskabel privatisering som dessutom är impopulär, när man kan låta smälta samman politiskt styrd verksamhet och privata företagsintressen?

Denna typ av sammansmältning mellan marknad och demokrati har den brittiske sociologen Colin Crouch beskrivit i boken Postdemokrati (2011). Crouch beskriver hur politiker värvas av kapitalister för att företräda deras intressen.

Nu har världens just nu mest innovativa höger - den svenska - kommit på att strategin funkar även åt andra hållet. Låt vårdkapitalisterna ta plats i landstinget! Det är i vart fall exakt det som just nu sker.

På landstingsfullmäktige 22 oktober valdes trojanen Per Båtelson som ordförande för Karolinska sjukhuset.

Båtelson är inte vem som helst. Han är vårdkapitalisternas främste påskyndare och expert på att få lönsamma kontrakt från offentlig sektor. Han var vd för Bure som privatiserade St Görans sjukhus. Han har sedan varit vd för Capio som ägde St Göran.

Dessutom är han medgrundare och styrelseledamot för bolaget Global Health Partners som driver en privat hjärtklinik med gräddfil för försäkringspatienter mitt i Södersjukhuset. Han sitter kvar i den styrelsen till april 2014 då han avgår på grund av jäv eftersom uppdraget krockar med posten på Karolinska. Samtidigt fortsätter han dock som styrelseordförande för labbföretaget Unilab AB, en av de stora konkurrenterna till Karolinskas eget labb.

Att sätta denna privatiseringsivrare i ledningen för det världsledande offentliga sjukhuset är det samma som att släppa in det privata kapitalet hela vägen in.

Som svar på vänsterpartisten Birgitta Sevefjords interpellation i landstingsfullmäktige om Båtelson svarade kristdemokraten Stig Nyman att det är viktigt att få in folk som kan ”vår bransch”.

I dag tas nästa steg i infiltrationen. Då debatteras att en hög KS-tjänsteman som sitter i ledningsgruppen på sjukhuset tillåts ”extraknäcka” som ledamot i det privata vårdbolaget Aleris styrelse. Något som inte moderata finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl tycker är bestickande. Bisysslan i konkurrerande Aleris är ”varken av konkurrerande natur eller förtroendeskadlig på annat sätt”, trots att det sker samtidigt som landstinget planerar att allt mer av den högspecialiserade vården skall läggas ut på privata aktörer.

I övriga näringslivet skulle motsvarande överlappande intressen kallas för en fusion eller inledningen på en sådan. När opinionen avvisar rena privatiseringar väljer högern en kringgående manöver. Man sätter bocken som trädgårdsmästare. Kapitalisterna rullar in sig i landstingsfiltar och hoppas att ingen ser klövarna som sticker ut.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.