Mattias Karlssons hot om Tidöavtalet är fejk

Den nya migrationspakten borde få Sverigedemokraterna att jubla

Mattias Karlsson låtsas vara upprörd och förvånad, menar Eric Rosén

Snart har vi en mycket mer gemensam migrationspolitik inom Europa.

EU-parlamentet har röstat igenom fyra avgörande delar i en ny asyl- och migrationspakt. Den nya politiken innehåller flera saker värda skarp kritik.

Migranters möjlighet att söka asyl i olika EU-länder begränsas genom ”granskning” vid EU:s yttre gräns. Det ska bli lättare att snabbt avvisa och skicka tillbaka människor. EU-länderna får dessutom själva i förväg sätta upp begränsade kvoter och volymmål för hur många som ska tas emot. Pakten syftar uttryckligen till att minska migranters vilja och möjligheter att befinna sig i och röra sig inom EU:s gränser. Fler asylsökande kommer att sättas i förvar och fler murar och stängsel kommer att byggas i Europa.

Hade de här förslagen lagts fram för tio år sedan hade det aldrig accepterats av EU-parlamentet, det hade ansetts vara inhumant och osolidariskt.

Men tiderna förändras och pakten har nu brett stöd. Från Europas socialdemokrater, från mittenpartierna, högern och hela vägen bort till Italiens postfascistiska parti Fratelli d'Italia, ”Italiens bröder”. Det är en stor omsvängning som sker, där såväl den svenska EU-kommissionären Ylva Johansson (S) som Moderaternas Tomas Tobé spelat viktiga roller för att göra Europa till en mer stängd plats som tar ett väsentligt mindre ansvar för människor i nöd och kris.

 

I Sverige är det dock inte så diskussionen ser ut. I stället har Sverigedemokraterna hotat lämna Tidöavtalet och orsaka regeringskris, för att en del av pakten ger EU möjligheten att i samband med en plötslig, omfattande och akut flyktingkris kräva att alla EU-länder är med och delar på ansvaret.

Det säger något om vad som hänt med det offentliga samtalet. När ett avtal som till och med italienska fascister tycker är kanon i Sverige beskrivs som en långtgående och alltför flyktingvänlig politik.

För det här handlar mer om ”debatten” än om politiken.

När Mattias Karlsson (SD) går ut och larmar och gör sig till med uttalanden om att SD inte längre kan samarbeta med den svenska regeringen om de inte stoppar migrationspakten är det bara retorik.

Regeringen kommer inte att nu gå in och bråka om detta gemensamma EU-beslut och det vet SD och Karlsson mycket väl. Han vill bara skicka en signal till sina väljare – och möjligen stärka sitt förhandlingsläge i andra frågor gentemot M, KD och L.

 

Men regeringspartierna vet att de inte behöver bry sig ett jota om Karlssons utfall. De kan lugnt låta honom gorma, låta honom låtsas att han inte redan kände till migrationspakten, trygga i att han aldrig kommer att göra slag i saken och orsaka regeringskris.

Det där är bara varmluft, även när Jimmie Åkesson nu gått ut och backat upp Karlssons uttalande.

I själva verket borde SD vara glada för att avtalet kommer på plats. De stora förlorarna på det är nämligen flyktingarna.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.