SD-toppens hårda krav på regeringen om migration

Publicerad 2023-04-21

SD-toppen Mattias Karlsson kräver att regeringen agerar för att stoppa migrationspakten i EU.

”Om inte så har jag svårt att se hur grunden för vårt samarbete skall kunna bestå” skriver han i ett uttalande.

Även partiledare Jimmie Åkesson backar upp kravet.

Sverigedemokraterna öppnar på nytt för att samarbetet med Moderaterna kan avbrytas. Denna gång handlar frågan om ”migrationspakten” i EU. Förslaget har redan utlöst en konflikt mellan M och SD på EU-nivå, nu har motsättningarna även nått Sverige.

Den tunga SD-företrädaren Mattias Karlsson, riksdagsledamot och tidigare vikarierande partiledare skriver i ett uttalande på Twitter:

”Regeringen måste stoppa ”Migrantpakten” i EU-parlamentets tappning, utformad av den svenske moderaten Tomas Tobé. Om inte så har jag svårt att se hur grunden för vårt samarbete skall kunna bestå.”

SD-ledaren Jimmie Åkesson backar upp Karlsson.

”Det kan knappast komma som en chock för någon att Sverigedemokraterna står upp för en självständig och mycket stram svensk migrationspolitik. EU:s "migrantpakt" innebär i praktiken det motsatta. Vi kommer inte att acceptera att man skänker bort svenska väljares makt över migrationspolitiken till andra länders politiker och byråkrater i Bryssel. Punkt.” skriver han i ett inlägg på Facebook.

Röstkupp misslyckades

EU-parlamentet röstade i går om migrationspakten. Tidigare i veckan hade SD-ledamoten Charlie Weimers samlat ihop röster för att stoppa frågan, men det försöket misslyckades.

”Starkt stöd i Europaparlamentet för en mer kontrollerad europeisk migrationspolitik. Givet att vi delar gemensam yttre gräns behöver Europa också hantera migrationsfrågan gemensamt. Helt avgörande för en lägre invandring till Sverige.” skrev EU-parlamentarikern Tomas Tobé (M), som varit chefsförhandlare i arbetet, i en kommentar på Twitter.

Hur EU:s framtida migrationspolitik ska se ut är dock långt ifrån klart. EU:s ministerråd och EU-kommissionen kommer också ta fram förslag, därefter väntar förhandlingar på nytt.

Ebba Busch kritisk efter SD:s utspel.

Ebba Busch kritisk till utspelet

KD-ledaren Ebba Busch, vice statsminister, är kritisk till hur Mattias Karlsson lyfter frågan.

– För det första, det bästa sättet att komma överens om man kommit på nya tankar i någon fråga, det är att tala med varandra, inte att tala via media. För det andra uppfattar jag att det är ett uttalande från en enskild som inte är förankrat i Sverigedemokraterna.

Jimmie Åkesson backar upp kravet på Facebook?

– De har själva sagt att det inte var förankrat i deras partiorganisation, det bästa är att man talar med varandra. Sveriges linje är att migrationen behöver vara stram för lång tid framöver.

Det är andra gången på kort tid som SD hotar att avbryta samarbetet, vad säger det om samarbetet?

– Jag tar det med ro, jag känner mig trygg med den linje vi har kommit överens om bland våra fyra partier. Men jag uppmanar alla - vill man ha fruktbara goda samtal så bör man göra det med varandra, inte via media.

Ebba Busch tillägger att de Tidöpartierna är överens om grunderna för svensk migrationspolitik och att frågan nu ska förhandlas på ministernivå.

Även migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) och justitieminister Gunnar Strömmer säger att frågan inte har förhandlats färdigt.

– Det pågår fortfarande förhandlingar i ministerrådet, där jag och regeringen driver en linje som innebär ytterligare åtstramningar jämfört med parlamentets förslag. En förutsättning för att vi ska ställa oss bakom en överenskommelse i EU är också att det bidrar till ett minskat inflöde till Sverige, säger Stenegard.

Gunnar Strömmer.

Gunnar Strömmer tillägger att han tycker att samarbetet mellan regeringen och SD fungerar bra, trots hoten från SD.

– Jag känner mig lugn i förvissningen att vi har goda förutsättningar att lösa ut alla frågor där man kan komma in med olika ingångsvärden, säger han.

För en knapp månad sedan hotade SD med regeringskris i en annan fråga, om reduktionsplikten. Partiets ekonomiskpolitiska talesperson Oscar Sjöstedt sa i en intervju med TV4 att det blir regeringskris om reduktionsplikten inte sänks till en miniminivå, som är partiets krav.

Aftonbladet har sökt Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas presstjänst ber att få återkomma.