SD och L i strid om plastpåsar – ministern: ”Ett missförstånd”

Uppdaterad 2023-04-21 | Publicerad 2023-04-14

Liberalerna är förvånade över SD:s plastpåseutspel, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Trots en skrivelse i den kommande vårbudgeten om att avskaffa skatten säger klimatministern att inget är beslutat.

– Jag tror det har blivit ett missförstånd, säger Romina Pourmokhtari (L).

Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Oscar Sjöstedt gick igår ut med att skatten på plastpåsar ska tas bort vid årsskiftet.

– Det här är ju en oangelägenhet för människor, en väldigt dysfunktionell skatt på många sätt och vis. Ett konstigt inslag i skattesystemet, sa han till SR:s ”Ekot”.

Enligt uppgifter till Aftonbladet reagerade Liberalerna med förvåning på Sverigedemokraternas utspel. Deras uppfattning är att det är långt ifrån bestämt när, och om, skatten ska tas bort eller reduceras.

Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

”Ett missförstånd”

I ett uttalande till Aftonbladet ger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari uttryck för en annan uppfattning än Oscar Sjöstedt.

– Jag tror det har blivit ett missförstånd. Vad de fyra partierna hittills är överens om är att remittera frågan om plastpåseskatten. Beslut om detta tas inte nu i vårändringsbudgeten utan i budgetarbetet i höst, säger hon.

Vad missförståndet består i vill Romina Pourmokhtari inte utveckla. Aftonbladet har sökt ministern men hennes pressekreterare meddelar att hon inte är tillgänglig för fler kommentarer. Hon vill heller inte svara på vad Pourmokhtari själv anser om plastpåseskatten.

”Hon är inte del av budgetförhandlingarna”

Oscar Sjöstedt säger till Aftonbladet att det råder enighet mellan Tidöpartierna om att plastpåseskatten ska avskaffas, eller kraftigt reduceras. Det senare ska mer ses som en livrem om EU sätter stopp för att ta bort skatten helt.

– Vi kan inte säga till hundra procent att skatten sätts till 0 kronor och 0 öre, det kanske blir 5 öre. Det ska vi ta reda på innan det träder i kraft, säger Sjöstedt.

Att klimatministern talar om ett missförstånd tycker Sjöstedt är märkligt.

– Hon är inte en del av budgetförhandlingarna, vi budgetförhandlar på finansdepartementet, säger han.

Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson, Oscar Sjöstedt.

SD ville slopa skatten redan i vår

När vårändringsbudgeten presenteras på måndag innehåller den följande skrivelse om plastpåseskatten, enligt SD. ”Regeringen avser att inför budgetpropositionen för 2024 remittera ett förslag om att avskaffa eller kraftigt sänka skatten på plastbärkassar.” 

Enligt uppgifter till Aftonbladet ville Sverigedemokraterna slopa skatten på plastpåsar redan i vår, men de andra Tidöpartierna höll tillbaka eftersom skatteförändringar vanligtvis aviseras i regeringens höstbudget och genomförs vid årsskiften. En kompromiss blev att lägga in en avisering om att den slopas i vårändringsbudgeten.

Plastpåseskatten lanserades i Liberalernas budgetmotion 2019. I förhandlingarna som ledde fram till Januariavtalet mellan S, MP, C och L var L drivande i att få med skatten. Den infördes 2020.

Olof Svensson