SD och M i bråk om migration – försöker stoppa förslag

Uppdaterad 2023-04-19 | Publicerad 2023-04-18

STRASBOURG/STOCKHOLM. EU:s framtida flyktingpolitik har skapat en djup spricka mellan Sverigedemokraterna och Moderaterna.

SD har nu samlat namnunderskrifter för att försöka rösta ner M:s arbete med att ta fram en gemensam politik.

– Jag hoppas att Tomas Tobé (M) och hans partigrupp känner ett tryck att göra upp med oss, säger Charlie Weimers (SD).

Sverigedemokraterna är mycket kritiska till den föreslagna ”migrationspakten” som EU vill inrätta. Parlamentarikern Charlie Weimers (SD) menar att Sverige med förslaget inte kommer kunna driva en stram migrationspolitik. EU kommer istället att tilldela Sverige asylsökande, enligt honom.

Weimers riktar särskilt hård kritik mot moderaten Tomas Tobé, som i egenskap av chefsförhandlare har frågan på sitt bord i EU-parlamentet.

”Som parlamentets chefsförhandlare borde Tobé ha sökt stöd för en restriktiv och långsiktigt hållbar linje. Tyvärr valde han att bygga en brokig koalition bestående av parlamentariker som driver en linje som står i strid med svenska intressen”, skrev han nyligen i en debattartikel i Svenska dagbladet.

Tomas Tobé (M) i EU-parlamentet.

Vill ändra förslaget

Tomas Tobé har bemött kritiken med att EU måste ha en gemensam politik för att undvika nya migrationskriser. “Misslyckas EU med att samarbeta så cementeras nuvarande situation där Sverige och ett fåtal andra länder i EU får bära det stora ansvaret för migrationen”, skrev Tobé i en replik

På tisdagen lyckades Weimers få ihop tio procent av parlamentarikerna för att ta frågan vidare. Det ser han som ett första steg att ändra på förslaget.

– Jag har samlat ihop de namnunderskrifter som krävs för att få till stånd en omröstning på torsdag. Jag har lämnat in begäran om votering till talmannen, säger han.

”Varför ska du sitta på läktaren?”

Tomas Tobé är dock inte orolig, men säger:

– Jag har sagt till Charlie Weimers – jag förstår inte varför du bara ska sitta på läktaren? Det är väl bättre att vara med och delta i förhandlingarna och försöka göra kompromisser.

– Det är normal demokrati i EU-parlamentet. Vi kommer att rösta om det nu på torsdag och det är välkänt att Sverigedemokraterna har landat i en annan slutsats. Jag menar att om vi ska kunna föra en effektiv migrationspolitik i Sverige så förutsätter det mer europeisk migrationspolitik.

Sverigedemokraten Charlie Weimers i EU-parlamentet.

Svaret: Bra konsumentupplysning

För att Weimers ska lyckas krävs majoritet vid torsdagens omröstning, något han själv inte tror är möjligt.

– Jag hoppas att Tomas Tobé och hans partigrupp känner ett tryck att göra ihop med oss konservativa istället för med socialdemokrater och de gröna. Men realistiskt vet jag att det finns det en vilja att driva igenom migrationspakten så fort som möjligt.

Hur påverkar det här samarbetet med Moderaterna på hemmaplan?

– Jag tror att att väljarnas syn på Tidösamarbetet påverkas av hur kriminaliteten påverkas, hur mycket ordning och reda vi får på migrationen och jag tror att väljarna inför EU-valet kommer att ta ställning till våra partiers migrationspolitik och se att, ja, det finns skillnader på Moderaterna och Sverigedemokraterna i synen på migration, i synen på huruvida riksdagen eller Bryssel ska bestämma om migrationen. Det här är mycket, mycket bra konsumentupplysning, tycker jag.