Gothia Cup på farlig mark?

Cupledningen litar inte på Biskopsgården

Kupptider.

I 25 år har tillresta fotbolls-ungdomar från hela världen inkvarterats i Sjumilaskolan i Biskopsgården i Göteborg för att spela Gothia Cup.

Men i år är det för farligt att bo där.

I alla fall har Gothia Cupledningen fått för sig det. De pekar på att det skett en del skjutningar i området det senaste året, inklusive ett par dödsskjutningar. Det rapporterades häromdagen.

Det ska så klart tas på allvar.

Men därifrån till att nästintill förklara Biskopsgården till en no go zon är en överreaktion som nog bara kan förklaras med extrem säkerhetsnoja i kombination med okunskap om stadsdelen.

Här lever tiotusentals invånare dag ut och dag in; bara på Sjumilaskolan går 500 elever. Vore det verk- ligen farligt, borde man ju, som S-kommunalrådet Anna Johansson påpekat, utrymma hela stadsdelen pronto.

I själva verket är spelarna antagligen betydligt säkrare om de hänger ute i Biskopsgården, än om de drar omkring kring Heden - som är centrum för turneringen.

För hur man än räknar - våldsbrott, vardagsbrott, totalt antal brott och så vidare - så är stadsdelen Centrum, där Heden ingår, 3-4 gånger hårdare brottsdrabbat än Biskopsgården.

Vill man verkligen prioritera säkerhet vore det därför en god idé att flytta hela turneringen till Biskopsgården. Så slipper ungarna dessutom riva upp benen när de glidtacklar på Hedens hårda konstgräs.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.