Så skiljer du på Putin och Macron, Åkesson

Åsa Linderborg: Det finns avgörande skillnader – men också likheter

Putin och Macron efter VM-finalen i Moskva i somras.

Jimmie Åkesson hånas för att han inte kan eller vill välja mellan Macron och Putin. Det säger något om den svenska idédebatten att Macron och Putin skulle vara något slags motpoler. I själva verket är det två rätt likartade politiker.

Båda förgudar sig själva. Putin trivs i de gamla tsarkvarteren, Macron jämför sig själv med både Solkungen och Jupiter. De är sina lätt löjeväckande varumärken i en postpolitisk tid där ideologier, partier och folkrörelser påstås höra historien till.

De är båda doktrinära marknadsliberaler som privatiserar och avreglerar och låter sig dirigeras av det privata näringslivet. Macron har drivit igenom kraftiga försämringar i arbetsrätten. Han skär ner på antalet anställda i offentlig sektor och vill införa prestationsbaserad lön för dem som redan tjänar dåligt. I Frankrike möts varselvågorna med strejkvågor. I Ryssland har det varit massdemonstrationer mot försämringarna av pensionsvillkoren.

Båda länderna har stormaktskomplex men saknar några större resurser. Ryssland hackar i sig bitar av Ukraina, medan Frankrike i det tysta har skickat trupp på Saudiarabiens sida i det totalt bortglömda Jemen.

Putin tar inte emot några flyktingar alls. Macron – som antirasisterna 2017 hyllade som antifascismens och medmänsklighetens stora hopp – gör allt han kan för att minska antalet flyktingar. Interneringsläger i Afrika för asylsökande är bara ett av hans förslag.

Båda struntar i klimatfrågan. Macrons miljöministern sa nyss upp sig i direktsänd radio för att hans president inte har några ambitioner att leva upp till Parisavtalet.

Det som skiljer Macron från Putin är synen på politisk opposition, fri press och rätten att älska vem man vill. Åkesson måste ta mycket lätt på sådana demokratiska frågor om han tycker att det är svårt att välja den ene framför den andre.

Macron är populist av liberalt snitt som saknar allt folkligt stöd men som ändå inspirerar politiker runt om i Europa. Ulf Kristersson, lika lätt i kroppen och med samma sätt att lägga pannan i djupa veck, försöker precis som Macron vinna stöd genom att uppmana alla andra att lugna ner sig. Det enda man vet om hans politik är att han vill bli statsminister.

Centerpartiet har stulit Macrons kampanjmaterial rakt av: ”Framåt för medmänsklighet”. Det är ord som inte betyder någonting om man synar partiets realpolitiska förslag. Det är främst invandrarna som kommer tvingas betala deras nyliberala reformer.

Jan Björklund försöker plocka poänger på Åkessons dumma mummel, men hur skulle han svara på följande val: Bernie Sanders eller Donald Trump? Åkesson har inga problem att välja mellan dem, men vad svarar Björklund?

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.