Uppriktigt och bortglömt om samhällets förakt

Publicerad 2013-08-13

Arbetarförfattaren Inga-Lena Larssons 50-talsskildringar allt svårare att hitta

Under sommaren har jag drabbats av en borglömd arbetarförfattare, Inga-Lena Larsson. Suger i mig hennes välskrivna Stockholmstrilogi från tidigt 50-tal: Vide ung, Födelsenatt och Molnen driver. Expressionistiskt mörkt urbant om unga underbetalda flickor på karamellfabrik och skrädderier eller hemlösa mödrar. Utomäktenskaplig graviditet fixas bort på det mest blodiga vis. För många blir prostitution enda utvägen.

Den bästa - Vide ung - blev en kritikerhyllad, prisbelönad storsäljare. Efterföljande titlar anklagades för sensationslystenhet för att Larsson skrev detaljerat om sexualitet och prostituerades vardag. Larsson var lite av 50-talets Kerstin Thorvall. Uppriktig. Finade inte till ungdomen, trevlade aldrig till deras tillvaro.

Hos Inga-Lena Larsson finns ingen arbetarrörelse i sikte, inget politiskt hopp. Bistert skildrade hon hur människor utan pengar betraktades med förakt i samhället. I Födelsenatt skriver hon: ”Det verkligt brottsliga här i världen, det är att vara utan pengar, så mycket har man fått lära sig i alla fall.”

I dag står Inga-Lena Larssons böcker i bibliotekens magasin. I bästa fall. I Stockholm verkar hon utgallrad. Synd. Hon talar till mig när jag under våren som bostadssökande blev hårdgranskad av hyresvärdar och fastighetsförvaltare. Det var som en övervakningskamera som oavbrutet blixtrade. Högar av kreditupplysningar togs på mig. Den bisarra upptäckten var att jag granskades redan i ett förstadium när jag bad om information om lägenheter till uthyrning eller hus till försäljning. På kreditupplysningsföretaget UC:s hemsida ser jag hur de uppmanar företag att tidigt ta kreditupplysning ”för en snabb kontroll om det är värt att lägga ned tid på en möjlig kund.”

Jag var alltså misstänkt innan jag ens uttryckt intresse för någon bostad. Bifallade mail föreföll bisarra: ”Tack för intresseanmälan, vi har tagit kreditupplysning på er och den var utan anmärkningar. Vilken ort söker du lägenhet?”

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.