Invigning i mysterier

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-07-03

Mario Grut ser sommarteater på Gotland

Sten Ljunggren och Rolf skoglund spelar Harold Pinter på Gotland.

Livet har sina mysterier. I synnerhet på Sudret (Sydgotland) där ett ljust agtak inte alltid täcker den frid det annonserar. Under taket kan lejda mördare samlas i väntan på aningslösa offer.

Så i Bottarvegården i Vamlingbo.

Där ges Pinters pjäs om Ben och Gus som inför ett torpedjobb kurar i en restaurangkällare med en mathiss skramlande upp och ned med beställningar på pasta och pastejer.

Vem är det som skickar hissen? Ingen i talröret till övervåningen vill ge besked.

Blir nästa offer man eller kvinna (de sönderfaller ju så olika)?

Och varför fungerar inte flottören i vattentanken på dasset?

Frågor. Det är som om en del av Gotlands mysterier med ens far ut i världslitteraturen och pockar på uppmärksamhet.

Vilka bättre gestaltare av dem kan då ges än denne stort bufflige Ben ( Ljunggren) och denne ängsligt inkännande Gus ( Skoglund). Absurdteaterns Helan & Halvan (eller Bill & Bull eller andra mer eller mindre subtila översittare & underhuggare).

Förebilder är förstås också Hemingways ”The killer” (vilande på sin säng inför det mordiska slutet), Becketts ”Godot” (väntande på vem?) och Strindbergs ”Julie” (med fjäskandet för en ansiktslös herre).

Men lägg till det Pinters egen ångest och bilden tätnar kring hans värld av osäkerhet och oro. En svärta kanske ur hans judiska arv (ej korrumperande honom till att acceptera rättslöshet och övervåld i dagens Israel). Men framför allt del av ett livets mysterium. Det som håller sitt skenbart milda sommargrepp om även Vamlingbo.

För invigning i mysteriet har vi till hjälp en regi ( Oborg) som tätt och osentimentalt håller sig till pjästexten. En dekor ( Aldén) påver som Pinters scenanvisning. Och framför allt skådespelare som vet det mesta om den bleka hoppfullhetens och den bottenlösa rädslans gester och intonationer.

Det är lätt att acceptera dem utan förbehåll. Men invigs vi därmed till fullo i mysterierna? Jag hoppas inte det. Någon ovisshet måste en människa ha. Något att ställa frågor om. Ett är dock säkert. Under Sudrets agtak är det här stor teater.

Mathissen

Mer sommarteater på Gotland:

Mario Grut

Teater

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.