Ett öde bortom teorier

Publicerad 2012-03-14

Cilla Thorell och Fredrik Lundqvist spelar båda pojken som bestals på sin könsidentitet.

Samtidigt som Unga Klara har premiär för Tillsammans är vi David fortsätter debatten om pronominet ”hen” med oförminskad styrka. Och samtidigt rasar rosa Lego-kritikerna mot det kodat flickiga och inget verkar så viktigt just nu som vem som kallas pojke och vem som kallas flicka.

Då känns förstås denna sanna historia om pojken Bruce, som efter en misslyckad omskärelse av en prestigelysten läkare förvandlas till flicka i ett tvillingexperiment, som en farlig liten berättelse. För att denna Brenda, ”skapad” 1966, med ett sargat kön och skavande klänningar, skulle ju kunna läsas som att allt detta snack om socialt kön bara är feministisk propaganda, att könet med alla dess attribut bara är biologiskt. Punkt. Slut på decennier av queerteori och praktik.

Som för att gardera sig har Unga Klara bäddat in sin föreställning i ett könsdiskuterande paket. Det inleds med en föreläsning där XY-kromosonernas alla kombinationsmöjligheter avverkas i komiskt kaotiskt tempo, sedan en tipspromenad som ställer könsbegreppen på ända.

Lite onödigt, faktiskt. För den lite klossiga övertydlighet som finns i den där första delen bryts så starkt av den absoluta närvaro av människa, liv och komplexitet som fyller rummet så fort Cilla Thorell och Fredrik Lundqvist gör entré och själva pjäsen börjar.

De spelar både ”Brenda” och sedan den ”David” som han väljer att bli när han i tonåren får veta sanningen om sitt biologiska kön. De spelar de två sidorna av ett barn som med våld placerats i en yttre form som passar honom sällsynt illa. Det är väldigt berörande.

Vreden, utsattheten och förtvivlan hos detta barn bränner sig innanför skinnet. Den vita enkelhet som präglar scenrum och kostym ger Thorells och Lundqvist fysiska och intensiva gestaltning fritt spelrum och får Davids berättelse att framträda som ett

människoöde bortanför teoridiskussionerna.

Ett liv på kollisionskurs med den teoristyrda vuxenvärld som vill pressa in mjuka små barnakroppar i en hård och kantig mall och hellre sågar av det som sticker ut än ruckar på ramen.

TEATER

Tillsammans är vi David

av Erik Uddenberg Regi: Gustav Deinoff Scenografi, kostym: Elin Hallberg I rollerna: Fredrik Lundqvist, Clara Norman, Cilla Thorell, Richard Sseruwagi Scen: Unga Klara Speltid: 1 tim 20 min

Teater

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.