Johan Pehrson tittar på när Kiruna kvävs ihjäl

Spruckna sjukhus hotar industrin i norr

Vården i norr är avgörande för industrin - men regeringen blundar.

Sprickor löper genom Kiruna sjukhus gula tegel. Husen går sönder ju mer staten gräver i gruvan. De nya jobben kräver att 100 000 personer flyttar norrut men det går trögt. Därför vill arbetsmarknadsminister Johan Pehrson nu tvinga fler arbetslösa att flytta för att ta jobb.

Sprickorna i Kirunas sjukhus blundar dock regeringen för.

Det märktes på måndagens pressträff om att bygga ett nytt sjukhus i Kiruna, med ledningen från Region Norrbotten och Kiruna kommun. Många frågetecken finns, som om förlossningen kan öppnas igen och vilka som ska jobba hos tandvården som inryms i sjukhuset.

Här har Johan Pehrson guldläge att lägga fram förslag på hur fler ska utbildas till och stanna i dessa yrken.

Dödens väg

Regionråden sliter sitt hår för att få ihop sin bemanning. Dubbel OB är ett av Region Norrbottens svar för att få in fler i verksamheten. De brottas även med många sjukskrivna och dyr hyrpersonal.

Det ligger i statens intresse att den matten går ihop ute i regionerna. Extra viktigt är det då Kirunaborna när som helst kan stå utan vård om det gamla sjukhuset tvingas stänga i förtid.

Sprickorna från gruvan tvingar staden att flytta på sig. Anders Elenius, Gruvtolvans ordförande, varnade redan i vintras för att sprickorna när som helst kan slå ut Kirunas sjukhus. Det skulle tvinga Kirunas familjer att åka tolv mil varje gång de träffar läkare. Dessutom skulle det skrämma bort folk från att flytta in.

Läget har gått så långt att vägen från Kiruna till närmsta BB kallas ”Dödens väg”. Dålig marknadsföring om industrierna ska lyckas hitta arbetare i Sverige.

Patientsäkert?

Det är fullt logiskt att regionerna länge stramat åt den nära vården. Hur de än letar finns inte nog med folk att anställa för att bemanna varje verksamhet. Därför kan inte patienternas säkerhet garanteras. Dessutom jobbar de utifrån budgetar som aldrig räcker till.

Men hur patientsäkert är det att kasta ut folk i behov av vård på Dödens väg? Regioner som Norrbotten förlorar också stora summor pengar när de långa avstånden skrämmer bort folk från att flytta in och jobba.

Ändå måste vården byggas ut i takt med industrin om norra Sverige alls ska vara en plats att leva på. Då måste regeringen fylla på regionernas kassor och fixa utbildning så att fler går att anställa.

Annars kanske det är dags för Johan Pehrson att packa flyttlådan ut ur sitt kontor.


I chatten diskuterar August Lundin artikeln med läsarna.

Vad tycker du om regeringens ansvar för vården i glesa regioner och de nya industrijobben? Skicka dina frågor och tankar redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • 27 april 2023

    Frågan är hur mycket som regeringen ska hålla något vid liv oavsett hur dyrt det blir.

    I stället kan man ge skattelättnader. "Flytta till Kiruna och betala mindre skatt."

    Fredrik

    Tja Fredrik! Du blir den sista chattaren för idag. Skattelättnader är ju en strulig cocktail eftersom de 1) en dag lär gå över och därför höjer tillbaka dina kostnader till en normal nivå vilket i det läget kan orsaka utflyttning, och 2) tömmer våra gemensamma kassor när vi behöver ännu mer pengar i dem. Jag tror att staten till att börja med ska lösa bostadsbristen, bristen på nära vård och kompetensbristen till de nya jobb som växer fram. Det ger nog större effekt.

    August Lundin
  • 27 april 2023

    Lycka till att få fler att flytta till Kiruna. Vi har ca 12 års väntetid på att få en lägenhet o det rivs fler lägenheter än det byggs nya. O nytt sjukhus det kommer att sluta med att det blir en vanlig liten vårdcentral o redan hamnar i Gällivare eller sunderbyn. Men det skiter väl övriga Sverige i att vi får leva i misär så länge Malm miljarderna rullar in till stadskassan

    Tjkiruna

    Du sätter verkligen fingret på en knäckfråga! Vi måste öka takten i bostadsbyggandet i våra växande industrikommuner. Sossarnas förslag på ett statligt byggbolag (så Sverige kan bygga och hålla byggarbetare i arbete även under lågkonjunktur) är verkligen nödvändigt här.

    August Lundin
  • 27 april 2023

    Mycket bra skrivet men detta problem har funnits i alla år.

    Norra Norrlands enorma naturresurser fullständigt sprutar in pengar i statskassan, inte minst tack vare att det är statliga bolag som verkar här (Vattenfall, LKAB, Sveaskog..)

    Att vi sedan glöms bort är ur ett politiskt perspektiv logiskt, för få röster att hämta här. Vi har inte ens järnväg som duger till persontrafik. Det är nästan att jämföra med en koloni.

    Gällivare, jokkmokk och Kiruna har dubbelt så hög BRP per capita som rikssnittet. En norsk modell behövs där producerande kommuner får behålla en del av vinsten.

    Johannes Stenlund

    Tack Johannes! Japp, för mycket av vinsterna pumpas ut ur området. Det vore fullt rimligt att mer gick tillbaka till de kommuner som ställer upp på att ta emot industrier, vindkraftsparker och så vidare.

    August Lundin
  • 27 april 2023

    Kiruna har börjat spricka sedan den nuvarande regeringen tillträdde, då måste Kiruna varit misskött av den tidigare regeringen.

    Bo

    Hej Bo! Gruvan har hotat Kiruna under lång tid men sprickorna som dykt upp på skolor, sjukhus med mera det senaste året visar att det inte finns tid att jamsa runt. På pressträffen sa politikerna att det första spadtaget skulle ha tagits för flera år sedan men att strul med LKAB skjutit upp sjukhusbygget som kunde stått klart nu. Då måste regeringen vakna och hjälpa Kiruna, dels med att skynda på arbetet, dels med att säkra tillgången på kompetent arbetskraft.

    August Lundin
  • 27 april 2023

    Regeringens satsningar på infrastruktur, vård och samhällsplanering i norr kan enkelt sammanfattas - gäsp...

    Igår besökte statsministern Kramfors och MSB Sandö som utbildar räddningspersonal. En nyhet har utlovats. BIG News. Nya jobb?

    Kristersson leker medelålders PRAO i bästa Johan Pehrson-stil och släcker en bränd. Nyheten? Att man kanske ska tillsätta en utredning om utbildning "inom kort". Fiasko.

    Ärligt talat så tror jag att vi har en regering som inte vill regera, speciellt inte kring frågor om infrastruktur i norr oavsett elstöd, sjukvård, vindkraftsersättningar, vägar...

    Bister norrlänning

    Vilket också råkar vara de frågor som spelar störst roll i folks vardag. Kristersson får gärna hälsa på oss i norr fler gånger men ännu hellre bör han omge sig med folk som faktiskt bor här uppe.

    August Lundin

Följ ämnen i artikeln