Mejla

Lotta Ilona Häyrynen

Facebook skiter i rånade pensionärer

Dags att ta ansvar för lurendrejeriet

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Svenska pensionärer luras att investera i Bitcoin på nätet – allt med Facebooks och andra sociala medier-jättars goda minne.
Foto: Rick Bowmer / AP / TT
Svenska pensionärer luras att investera i Bitcoin på nätet – allt med Facebooks och andra sociala medier-jättars goda minne.

Det enda Maj-Britt, 67, ville var att sätta lite guldkant på pensionen. Några extra tusenlappar skulle räcka gott för att dryga ut kassan. För DN berättar hon att det var därför hon nappade på en investeringsannons för så kallad kryptovaluta - bitcoin. Liknande annonser har spridits i mängder på Facebook och andra sociala medier. Ofta är det svenska kändisar som frontar dem, bara att kändisarna själva aldrig blivit tillfrågade om att vara med. I själva verket är annonserna ett första steg i att lura den som klickar till att göra sig av med sitt livs besparingar. Sedan tar aggressiva ”försäljare” vid.

Bedrägerifabriker

Maj-Britt har tvingats sälja sitt hus. Trots det har hon fortfarande hundratusentals kronor kvar i skulder. Hennes pension räcker inte längre till mat eller hyra. Hon blev ett offer för bedrägerierna som i dag utförs i industriell skala. Tusentals andra har drabbats på liknande sätt, och ofta når bedragarna dem just via Facebook.

Hela Facebooks affärsidé bygger på att företag köper annonser på plattformen. Det är enkelt att göra, och vem som helst kan göra det. Även blufföretag. Hittills har Facebook inte gjort tillräckligt för att få bort eländet. De bryr sig helt enkelt inte tillräckligt. Så länge Facebook kan tjäna miljarder på annonseringen och skylla ifrån sig när bedragare slinker in i flödena kan de fortsätta som om ingenting har hänt.

Bötfäll Facebook

Allt det här har egentligen varit känt länge. Det är därför positivt att saker äntligen börjar hända. Digitaliseringsminister Anders Ygeman gick i dagarna ut med att man vill pressa EU hårdare för att få fram nya lagar. Facebook ska kunna bötfällas för att sprida annonserna. Det är också det enda rimliga. Om Maj-Britt tvingas betala med både hus och pension borde miljardkolossen Facebook få betala minst det dubbla.

Reporter: Lotta Ilona Häyrynen

Publicerad: