Att radera Tiktok gör dig knappast säkrare

Det är människor, inte appar, som är problemet

Alla appar spionerar på dig

Spionerar ditt Tiktok-konto på dig?

Ja, självklart.

Liksom ditt Gmail-konto, Facebook, Instagram, Twitter, Safari, Google och alla prylar från Apple.

Din personliga data är guld värd och det finns inga fungerande lagar som skyddar dig. Nätjättarna vet mer om dig än din partner – och mycket mer än du själv vet.

De sparar dessutom allt. Varje tweet du skickat, varje foto och varje nattligt meddelande till något gammalt ex. Nätjättarna vet om du dras till kvinnor eller män och när du har vinterkräksjuka.

När allt fler medier och myndigheter raderar Tiktok blir de samtidigt blinda för en miljö de flesta barn och unga ständigt befinner sig i

Kina äger dig

Skillnaden mellan Tiktok och övriga appar är att Tiktok ägs av kinesiska ByteDance och därför sannolikt skickar all din data till kinesiska kommunistpartiets säkerhetstjänst.

De är ganska otrevliga typer som gärna vill kunna kartlägga, och helst styra, dig och alla andra svenskar. Och vad är då bättre än att äga dina hemligheter?

Därför har allt fler aktörer börjat förbjuda Tiktok på jobbmobiler. Både myndigheter som försvarsmakten och medier som SVT. Men det är en i grunden falsk säkerhet.

Var tror du datan hamnar?

Vill man skydda sig från övervakning räcker det inte att radera Tiktok-appen. Samma teknologi finns i många andra appar, däribland många populära spel. Din data hamnar fortfarande hos Tiktok.

Även andra sociala media-appar kan vara lika problematiska på jobbmobiler. Du vet inte vem som äger dessa bolag om fem år. De kanske har gått i konkurs och datan sålts till högstbjudande.

Och har du själv kanske gmail på jobbtelefonen, eller något annat större mailprogram med servrar i utlandet? Var tror du den datan hamnar?

Möjligen minns du den tidigare CIA-medarbetaren Edward Snowden som för några år sedan avslöjade att de större nätföretagen i USA, som Facebook, Google, Youtube och Apple, alla är kopplade till det statliga övervakningssystemet Prism. Din data går direkt till USA:s myndigheter.

Inte lika problematiskt som Kina kanske, men vill du verkligen det?

Blir blind

Samtidigt finns stora problem med att logga ut. När allt fler medier och myndigheter raderar Tiktok blir de samtidigt blinda för den miljö de flesta barn och unga ständigt befinner sig i.

Särskilt när journalister blir som digitala turister förlorar de snabbt förmågan att skildra verkligheten som den faktiskt ser ut. På sikt kan denna vilsenhet sannolikt bli ett större säkerhetsproblem än själva Tiktok-appen.

Samma sak är det för partierna. Det pågår just nu en diskussion om att riksdagen ska förbjuda Tiktok. Men konsekvensen skulle direkt bli att politikerna tappar kontakten med vardagen för stora grupper väljare och framtida väljare. Är det så genomtänkt?

Bättre säkerhet

Vad går då att göra? Det är ingen enkel fråga.

Svaret är nog tyvärr att det inte finns bara en teknisk lösning. Förbud hjälper inte. Det kommer hela tiden ny teknik. Medan vi diskuterar Tiktok-förbud i väst ändrar exempelvis ny AI-teknologi spelreglerna på internet.

Den tekniska utvecklingen kommer alltid att vara snabbare än regler och förordningar.

Det som behövs är snarare en ny säkerhetskultur. Vår motståndskraft måste bygga på att vi förstår och kan hantera den digitala värld vi lever i.

Bättre säkerhet sitter mellan våra öron – det är där vi måste börja.

Följ ämnen i artikeln