Mejla

Ingvar Persson

Ebba Busch startade högerns brutalisering

Lars Adaktusson och Alf Svensson såg det komma

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sara Skyttedal vid Kristdemokraternas riksting 2015.
Sara Skyttedal vid Kristdemokraternas riksting 2015.

Kristdemokraten Karl Henriksson i Huddinge är bekymrad. Han säger till Aftonbladet att partiet måste vara tydligare med att det finns "djupa skiljelinjer" mellan Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Henriksson är inte ensam. Den senaste tiden har till exempel Lars Adaktusson uttryckt sin oro över det allt närmare samarbetet med ytterlighetspartiet. Lokala företrädare för Kristdemokraterna, ofta från frikyrkorna, har lämnat och till och med KD-ikonen Alf Svensson säger att han förstår dem.

Det gör jag också. Vad man än kan säga om kristdemokrater har partiet alltid stått upp för ett slags medmänsklighet. Frikyrkorna har organiserat lokalt flyktingmottagande och samlat in vinterkläder när snön börjat falla.

Kristdemokraterna har försvarat biståndet och drivit utsatta människors sak när det blåst kallt i den svenska politiken.

Jag förstår om både kristdemokratiska politiker och väljare har svårt att känna igen sitt parti. Att samarbeta med främlingsfientlighet och inskränkt nationalism har aldrig funnits på deras dagordning.

Kristdemokraterna är ju inte ett passivt offer för den svenska högerns allmänna brutalisering

Det jag inte förstår är att inte Karl Henriksson, Lars Adaktusson, Alf Svensson eller de andra sett det komma. Kristdemokraterna är ju inte ett passivt offer för den svenska högerns allmänna brutalisering. Partiet och partiledaren Ebba Busch har skapat den.

När decemberöverenskommelsen slöts för snart sju år sedan lär den dåvarande kristdemokratiske partiledaren Göran Hägglund ha varit drivande. Han insåg att valet då stod emellan att acceptera en regering ledd av socialdemokraterna eller att liera sig med extremhögern.

Resultatet blev den första regeringen Löfven. På köpet fick den borgerliga alliansen en chans att överleva för att utkämpa kommande strider.

Det ironiska är att det var just Kristdemokraterna som begravde den möjligheten. Beslutet på rikstinget i oktober 2015 kommer kanske att minnas på grund av bilderna på den champagnefirande Sara Skyttedal. Men det blev också startskottet för allt som skapat dagens situation i den svenska politiken.

Skyttedals skumpa ledde fram till Ebba Busch köttbullar, Ulf Kristerssons tafatta försök att få Centern och Liberalerna att svika vallöften och Jimmie Åkessons allt mer självbelåtna anspråk på inflytande över en kommande regering.

Allt började i Kristdemokraterna och med Ebba Busch, som diskret höll sig i bakgrunden när hennes riksting ritade om Sveriges politiska karta.

Det är klart att erfarna politiker som Alf Svensson, Lars Adaktusson och Karl Henriksson måste ha anat hur det skulle gå. Så frågan är, hur kan någon vara förvånad när KD nu framstår som ett stödparti till Sverigedemokraterna?

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.