Vi får ett nytt EU efter brexit

På toppmötet i nästa vecka kommer ledarna för EU-länderna att ge klartecken för nästa steg i förhandlingarna om Storbritanniens utträde. Det är hög tid om brexit i mars 2019 ska kunna genomföras under ordnade former.

För den brittiska allmänheten har diskussionen presenterats som en fråga om vad utträdet kostar, “the bill”.

I själva verket har förhandlingarna handlat om grundläggande frågor i förhållandet mellan Storbritannien och EU.

Hängde på gränsen

Till sist hängde det på gränsfrågan mellan republiken Irland och Nordirland, och på brittisk inrikespolitik. Regeringen i London är i dag beroende av de extrema unionisterna från Nordirland.

Alternativet till fortsatta förhandlingar, ett utträde utan politiska uppgörelser eller färdiga handelsavtal, skulle vara förödande för britterna men också för länder som Sverige.

Storbritannien är den sjätte största exportmarknaden för svenska varor. När det gäller tjänster hamnar landet på tredje plats i exportstatistiken. I dag bor dessutom omkring 100 000 svenskar i Storbritannien. En hård brexit skulle trassla till deras vardag ordentligt.

Förhandlingarna fortsätter

Nu kan de svåra förhandlingarna om förhållandet mellan Storbritannien och det framtida EU gå vidare.

För skilsmässan kommer att påverka unionen. Med Storbritannien försvinner det största hindret för en mer federal union. Processen är redan i gång, och för Sverige kan det bli minst lika omskakande som brexit i sig.

I veckan presenterade kommissionens ordförande Juncker en färdplan för de närmaste 18 månaderna. Det är inga små saker luxemburgaren vill åstadkomma.

En stabiliseringsfond – under kommissionen och Europaparlamentet – som ska hantera nationella ekonomiska kriser, och möjligen rädda banker. Dessutom vill han ha en gemensam finansminister för euroländerna.

Mer makt till Bryssel

Tillsammans skulle det stärka Bryssels makt.

Ännu längre gick den tyska socialdemokraternas ordförande Martin Schultz. Inför partiet pågående kongress förklarade Schultz, som har en bakgrund som talman i EU-parlamentet, att EU inom några år borde göras om till Europas förenta stater.

Sverige, och svensk socialdemokrati, gör klokt i att förbereda sig på många fler förslag i samma anda. Och på en debatt som river upp gamla motsättningar om EU och euron.

Följ ämnen i artikeln