Stefan Löfvens nybörjarparti

Fågel eller fisk Stefan Löfvens parti är kort sagt en samling rookies. I dag drar hans första kongress som ­partiledare i gång, och det är nu vi ska få se om Social­demokraterna är fårgel eller fisk under hans ledning.

I dag inleds Socialdemokraternas kongress i Göteborg. 350 ombud ska fram till söndag lägga grunden för valseger 2014 och ge Stefan Löfven trovärdighet som statsminister.

De röda fanorna vajar som vanligt, internationalen sjungs och traditionerna är många. Men det är ett nytt parti han möter.

Många i den generation socialdemokrater som nu tar makten i partiet har aldrig vunnit ett val. Bara två personer i den kommande högsta ledningen, det verk­ställande utskottet, har suttit i regeringen. Stefan Löfven har inte ens varit riksdagsledamot. Senast Socialdemokraterna ­jublade på en valvaka var 2002.

2003 förlorade Socialdemokraterna folkomröstningen om ­euron. 2004 förlorade de valet till Europaparlamentet och två år senare förlorades riksdagsvalet och regeringsmakten. 2009 förlorade man ytterligare ett val till Europaparlamentet och året efter förlorade man ytterligare ett riksdagsval. Det blir fem raka nederlag i mötet med väljarna. Det parti som går till kongress i dag är i grunden något helt annat än då Göran Persson kramade om LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin valnatten 2002. Ändå inträffade den natten för bara drygt 10 år sedan.

Av dem som fanns med i den högsta ledningen då finns nästan ingen kvar. Nästan alla högre tjänstemän är utbytta. Social­demokraterna är kort sagt en samling rookies.

Mönster i partiet

Det glädjande är att generationsväxlingen faktiskt på många sätt inneburit både föryngring och förnyelse. I Malmö leds kommunstyrelsen av Katrin Stjernfeldt-Jammeh. I Stockholm leds partiet av Veronica Palm, i Göteborg av Anna Johansson. Alla tre är födda på 70-talet. Ett liknande mönster syns i hela partiet.

Den generation socialdemokrater som nu tar över formades på många sätt under 90-talets hårda strider i SSU. Oron har länge varit att de nu kommer att föra in dessa konflikter i partiet. När bråken om Håkan Juholt var som blodigast var det många äldre socialdemokrater som varnade för just det: nu kommer SSU:arna och sliter partiet i småbitar.

Men i praktiken har det blivit tvärtom. Den generation som slog varandra sönder och samman i SSU har i stället blivit strykrädda. De väjer undan, och kompromissar tills man knappt kan skilja dem från tapeten de står framför.

”Historien är full av generaler som inte velat slåss. De kallas förlorare.” skriver Bill Clintons legendariske chefsstrateg James Carville i boken ”Buck up, suck up and come back when you foul up” – på svenska ungefär ”Konsten att förlora, ta sig samman och komma igen.”

Att hitta rätt konflikter är politikens A och O. Fredrik Reinfeldt gjorde det när han sa att valrörelserna 2006 och 2010 skulle handla om ”jobb eller bidrag” och ”kunskap eller flum i skolan”. Det slog an en ton hos väljarna men kommer knappast fungera en tredje gång eftersom de arbetslösa är fler och skolan blir allt sämre.

Så vad vill Stefan Löfven egentligen att konflikten i valet 2014 ska handla om?

Jobb i centrum

När man läser handlingarna till S-kongressen står jobben i centrum. Självklart är jobb och ekonomi grunden i all socialdemokratisk politik och innehållet är huvudsak bra. Men vem går i gång på ett överskottsmål?

Kongressombuden verkar i varje fall brinna för andra saker. De stora striderna i Göteborg kommer att stå om välfärdsfrågor, om vinstuttag och delad föräldraförsäkring.

Jag tror det säger något om var Socialdemokraternas hjärta egentligen finns.

I går skickade Södersjukhuset i Stockholm ut en uppmaning på Twitter. De ville inte att människor skulle söka sig till deras akutmottagning, eftersom kön var för lång.

”Vi barnmorskor kan inte längre­ ta ansvar för att vården är bra” skrev en rad barnmorskor på debattsidan Newsmill i februari.

Det krävs mod

Förra veckan skrev ett antal forskare från Kungliga Vetenskapsakademin att den nuvarande skolpolitiken lett till segregation och sjunkande resultat. Samma sak säger både Skolverket och internationella studier.

Innovationsråd och näringspolitik i all ära. Men väljarnas oro finns nog i dag någon annanstans. Frågan är bara om den nya generationen har modet som krävs för att ta den konflikten.

Förra gången Socialdemokraterna tog strid för välfärden mot Moderaternas skattesänkningar var också senaste gången de vann, 2002. Då fick partiet nästan 40 procent av rösterna.

Följ ämnen i artikeln