Var är högern i klimatdebatten?

Högern är visionslösa inför samtidens största kris

Thatcher - mer grön än dagens höger?

Senaste IPCC-rapporten har med rätta slagit ned hårt i debatten. Samtliga politiska ledare, med ett väntat undantag från Jimmie Åkesson, gör allvarsamma utspel om hur de ska tackla krisen. Krönikörerna vrider och vänder på om de har optimism eller ångest inför krisens utveckling.

Men oavsett vad du känner eller gör är den politiska slutsatsen uppenbar: det är dags att den politiska diskussionen slutar fokusera på detaljer och istället lägger den nödvändiga konflikten på det som spelar roll. Det vill säga, hur vi bygger det goda samhället med klimatkrisens obestridliga faktum som alltid närvarande del av problemformuleringen.

Inte givet att det skulle bli så här

Vissa särintressen vill förvandla klimatkrisens existens till en höger/vänsterfråga. Det är ett till viss del förståeligt drag av den politiska högern. Den gröna rörelsen har sedan dess uppkomst som samhällskritisk mittenrörelse mognat till något som närmast kan beskrivas som socialliberaler. Vänsterns idéproduktion, genom ledarskribenter och tankesmedjor, har haft det lättare att acceptera klimatkrisen som problemformulering.

Det var inte givet att det skulle bli så här. Den politiska högerns tidigare största parti, Centerpartiet, profilerade sig som miljöparti redan på 70-talet. 1976 lyckades Fälldin, till högerns stora nöje, bilda den första borgerliga regeringen sen rösträttens införande. Samma frågor som gav dem makten fick deras regering att kollapsa två år senare: miljöfrågan. Thatcher lyfte också de konservativa rörelsernas ansvar att vårda miljön för framtida generationer.

”Lämnat walkover i miljöfrågorna”

Det är långt ifrån var den politiska högern befinner sig idag. Benjamin Dousa, VD på näringslivets tankesmedja Timbro, sa i början av 2021 att högern lämnat walkover i miljöfrågorna. "Borgerligheten har hamnat efter i klimatdebatten och det finns alldeles för få politiska reformer från de borgerliga partierna", sa han då. Ännu har inte hans ledarskap lett till en särskild uppryckning i klimatdebatten från det nybildade högerkonservativa blocket. Det smärtar för mycket att formulera en politisk vision för det omställda samhället.

Vänsterns svar är vid det här laget färdigformulerat. Den gröna nya givens vision om det utsläppsfria välfärdsamhället är en naturlig vidareutveckling av Göran Perssons gröna folkhem. Investeringar i utsläppsfria, gröna industrier visar att det gröna samhället är förenligt med bra jobb - vi måste inte acceptera en ekonomi som bygger på lågavlönad arbetskraft som städar varandras hem.

Vi väntar fortfarande på att den politiska högern ska formulera sitt alternativ.