Under kostymen kokar Ulf Kristersson av vrede

Ett kort ögonblick tappar han fattningen

Ulf Kristersson.

Ulf Kristersson är en lugn och sansad man. Han svarar sakligt reportrarna i Ekots partiledarutfrågning, tillrättavisar dem hövligt när han tycker att de medvetet misstolkar honom eller ställer dumma frågor.

Kristersson är inget kinderägg, i honom finns inga överraskningar, utfrågningen känns närmast meditativ. Han är en vänlig men sträng fader redo att resonera. Han pratar inte – han talar.

Danska straff

Ulf Kristersson ska ha ”danska straff för svenska brott”. Vad som räknas som ett danskt straff lämnas åt lyssnarens fantasi. Hårt måste det åtminstone vara. Det är väl straff nog bara att vara dansk, med hyggefascism och fläsktvång i skolorna.

Anonyma vittnen ska han också ha. Det spelar ingen roll att förslaget sågats av experter. Att anonyma vittnen knappt använts i de länder där systemet införts besvärar honom inte.

– Det finns skäl till att många länder har de här systemen. Hade de varit meningslösa hade de inte haft dem, säger Ulf Kristersson.

Ska sänka bidragen

Med samma retoriska elegans tar han sig an landets alla besvär, han kryssar som en konståkare mellan bekymren.

– De som är fattiga i dag är de som aldrig går till jobbet, aldrig får en löneökning, får dåliga pensioner på sikt, säger Ulf Kristersson och slår i marken efter en piruett.

Detta bekymmer ska Kristersson omedelbart åtgärda. Bidragen ska sänkas – till vilken nivå är irrelevant. Siffran 13 000 kronor i månaden har nämnts av andra moderata politiker, påpekar reportern, är inte det lite svårt att klara sig på? Kristersson svarar att det inte spelar så stor roll eftersom bidragstagarna ändå ska skaffa jobb när han bildat regering.

”Förfärliga rötter”

När samarbetspartiet Sverigedemokraterna ska avhandlas är han tålmodig. Det är för tidigt att svara på om SD har gjort upp med sin historia, säger Kristersson stillsamt. Men visst har de förfärliga rötter – som många andra, påpekar han och hänvisar till Vänsterpartiet.

Senare samma eftermiddag kommer en flash från Expressen. Den oberoende forskare som SD utsett för att skriva en vitbok om partiets historia har själv varit medlem. Även akademiker kan ha förfärliga rötter.

Pulsen stiger

I slutet av utfrågningen är de tillbaka vid straffen igen. Kristersson ska inte bara straffa kriminella, han ska straffa deras vänner, deras familjer, han ska straffa alla han kommer åt i förebyggande syfte. För första gången under intervjun hörs Kristerssons puls stiga, han tappar fattningen ett kort ögonblick. Lyssnaren får en glimt av det som kokar under lagren av välstrukna skjortor och kavajer, den besinningslösa vreden och längtan.

Men så är ögonblicket över, Ulf Kristersson har återfått kontrollen. Han är en sansad man.

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.