Mejla

Lotta Ilona Häyrynen

Vänstermedia gör högerjournalistik

Är nyhetsrapporteringen en snillrik dubbelbluff?

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ännu en gång anklagas journalister för att vara vänster. Men varför gynnas då borgerliga partier av media under valrörelser?
Foto: Helena Landstedt/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ännu en gång anklagas journalister för att vara vänster. Men varför gynnas då borgerliga partier av media under valrörelser?

LEDARE

En ny studie vill, ännu en gång, slå fast att svenska journalister är vänster. Det är Carl-Vincent Reimers (Näringslivets medieinstitut) som på Svenska dagbladets ledarsida lyfter den norske statsvetaren Jan Erik Grindheim, som arbetar för den liberala tankesmedjan Civita.

Kollega lyfter kollega, skulle man kunna säga.

70 procent vänster

Grindheim har undersökt norska och svenska journalisters partisympatier, och konstaterar att hela 70 procent av de svarande svenska journalisterna skulle rösta på Socialdemokraterna, Vänsterpartiet eller Miljöpartiet.

Här skulle man kunna diskutera studiens felmarginal eller hur journalisters arbete i regel styrs av redaktörer, chefer, verksamhetsmål och ren yrkesheder, men låt oss säga att studien stämmer till punkt och pricka och att journalisterna helst hissar röda fanor på villatomten efter varje deadline – ser det ut att faktiskt påverka nyhetsförmedlingen?

Grindheim och Reimers vill mena det, men här har man rätt mycket mer att bevisa.

Positiva åt höger

Studier av media under valet 2018 visar att svenska nyhetsmedier hade slagsida åt höger – inte vänster. De som gynnades mest, alltså fick flest positiva nyhetsklipp, var allianspartierna. S syntes förvisso mest, men det lär framförallt ha berott på att man faktiskt satt på regeringsmakten.

Så hur kan det komma sig att vänsterjournalister väljer att gynna sina politiska motståndare, även mitt i brinnande valrörelse? Kanske kompenserar de helt enkelt för sina vänsteråsikter – de vet ju trots allt att man som journalist ska vara neutral och objektiv. Bäst då att skriva extra bra om borgerligheten så att man inte åker dit. En dubbelbluff?

Eller så styrs kanske journalistiken av en rad andra faktorer än privata åsikter, vilka de sistnämnda än må vara. Men sådant är för tråkigt för borgerliga ledarsidor att göra rubriker av.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN