”SD:s syn på kvinnor är hämtad ur medeltiden”

EU-valet i vår ser ut att bli ett könskrig

Evin Incir (S) på pressträff I Europaparlamentet

STRASBOURG Europaparlamentarikern Evin Incir (S) blev sen till sin egen pressträff. Det var lite symboliskt. I över 30 år har Europas kvinnorörelse krävt och väntat på gemensamma EU-regler mot mäns våld och trakasserier och nu är de nästan i hamn.

Men djävulen finns som alltid i detaljerna. När förhandlarna slutligen kom till pressrummet var det med andan i halsen. Kvinnors rättigheter är, som Evin Incir uttryckte saken, mycket mer kontroversiella än vad man kanske skulle ha kunnat tro år 2024. Detta tar tid.

Nu är majoriteten i Europaparlamentet, kommissionen och EU-ländernas ministrar äntligen överens.

– Detta förslag förändrar tillvaron för flera hundra miljoner kvinnor och flickor i Europa. Sexuellt våld begränsar och trycker ner, säger Evin Incir när vi sätter oss i kafeterian en stund senare.

Och det är inte bara lagens bokstav som påverkar, precis som när Sverige steg för steg stärkt kvinnors rättigheter så förändras mentaliteten. Sättet vi beter oss på mot varandra. När lagarna blir mer jämställda blir även människorna det.

– Jag har rest runt och pratat med många kvinnor om deras upplevelser av övergrepp. Och många gånger tar inte myndigheter i Europa det på allvar. Både i det stora och i det lilla. Som en kvinna jag pratade med som blivit utsatt för trakasserier på nätet och fått rådet av polisen att ”dämpa sig”, säger hon.

Evin Incir har varit Europaparlamentariker för Socialdemokraterna sedan 2019 och är chefsförhandlade för lagstiftningen tillsammans med Frances Fitzgerald, kristdemokrat från Irland.

Förslaget går ut på att EU gemensamt ska bekämpa våld mot kvinnor och våld i nära relationer genom en rad olika åtgärder. För ett svenskt öra kanske inte exempelvis förbud mot kvinnlig könsstympning eller tvångsäktenskap låter särskilt radikalt. Men även det har suttit långt inne.

I förslaget finns även regler för att motverka cybervåld mot kvinnor som sexuella hot, hämndporr, stalkning och förföljelse på nätet. Här misslyckas även Sverige kapitalt även om vi har viss lagstiftning på plats.

Egentligen hade Evin Incir också velat se en samtyckeslagstiftning på EU-nivå, precis som i Sverige där samtycke krävs för sex. Annars är det våldtäkt. Men det blev för mycket för vissa länder. En koalition av Ungern, Frankrike och Tyskland har gått i hop i en så kallad ”blockerande minoritet” och stoppat en europeisk samtyckeslag.

– Jag är väldigt besviken. President Emmanuel Macron har varit ett stort hinder, trots att han är liberal. Idag leder bara 0,5 procent av alla våldtäkter till fällande dom. Det är lika med straffrihet, säger Evin Incir.

Samtyckeslagen i Sverige hade stor effekt. På ett år ökande antalet fällande domar med 75 procent och anmälningarna är stadigt ökande. Det förändrar även människors normer. Experterna brukar jämföra med barnaga som förbjöds i Sverige redan 1957. Efter några år var det socialt fullständigt oacceptabelt att slå barn. En ändrad lag hade ändrat samhällets värderingar. Samtyckeslagen fungerar likadant.

Och det finns en liten öppning även på EU-nivå. Normer kring samtycke ska vara en del i undervisningen framöver. Och bara det faktum att frågorna för första gången på allvar diskuteras betyder något.

Många konservativa partier är kritiska mot hela förslaget. De ser inte våld mot kvinnor som en politisk fråga utan som något som bör lösas inom familjen.

Sverigedemokraterna lade, som enda svenska parti, ner sina röster första gången parlamentet tog upp frågan. När jag frågar Charlie Weimers, SD:s toppnamn inför valet i höst, är beskedet detsamma inför slutomröstningen.

”EU-centralism” kallar han det.

Hans motivering är i princip samma som när KD:s Lars Adaktusson inför förra EU-valet röstade emot abort 22 gånger. Frågor som kvinnors rättigheter ska beslutas på nationell nivå, inte i EU. På den tiden var Charlie Weimers för övrigt politisk tjänsteman hos just Adaktusson.

Det är argument Evin Incir helt avfärdar. Kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter, de upphör inte vid riksgränsen.

– Det är inte första gången SD röstar emot eller lägger ner sina röster i fråga om kvinnors rättigheter. Deras syn på kvinnor och flickor är som hämtad ut medeltiden. Lyssna bara på vad de säger, både i debatten och på nätet, säger Evin Incir.

Debatten är ett eko av en större samhällsförändring. Kvinnors rättigheter har blivit en allt större konfliktfråga mellan höger och vänster. Och den radikala högern får idag närmast beskrivas som antifeministisk.

När Göteborgs universitet i en studie nyligen gick igen könsskillnader bland svenska väljare är en 1921 till 2022 konstaterar man att skillnaden i hur män och kvinnor röstar inte varit så stor sedan den allmänna rösträtten infördes.

Statsvetarna Jakob Ahlbom och Richard Karlsson pekar på att kvinnor fram till 1970-talet röstade mer konservativt än män. Men att detta förändrades och att rollerna sedan dess är ombytta. Idag är kvinnor både mer vänster och kulturellt mer liberala.

Det senaste decenniet har vi dessutom sett en högervridning bland män i frågor som klimat, flyktingmottagande och jämställdhet. Vad det beror på vet man inte riktigt. Men utvecklingen är särskilt tydlig bland yngre.

Så om kvinnorna ligger kvar ungefär på samma plats på högervänsterskalan så radikaliseras männen åt höger. Det är därför könsgapet ökar.

EU-valet i vår har alla förutsättningar att spä på dessa konflikter. Särskilt som många kandidater, som KD:s Alice Teodorescu Måwe och SD:s Dick Erixon, är hämtade direkt från kulturkrigets TV-soffor, snarare än från mer traditionell politik.

Evin Incir är en av de socialdemokrater som ställer upp till omval. Och det hon inte fick igenom denna gång tar hon med sig in i valrörelsen.

– Fem år efter att medlemsländerna har tillämpat lagen ska den utvärderas, då försöker vi igen, säger Evin Incir.