I Rosenbad är det SD som bestämmer lönen

Svenska staten ska inte skötas som Elon Musks företag

Regeringskansliet Rosenbad.

Tjänstemän i staten ska genomföra demokratiskt fattade politiska beslut. Det är självklart. Men de ska göra det professionellt och självständigt. Det är kärnan i den svenska ämbetsmannatraditionen.

Den svenska staten ska inte skötas som något av Elon Musks företag.

Arbetsvillkoren för de anställda på regeringskansliet är särskilt känsliga. Här jobbar omkring 5000 personer. Den absoluta majoriteten har inte politiska tjänster. De ska kunna fortsätta sitt arbete oavsett hur väljarna lägger sina röster.

Dokument som läckt ut

Nyligen läckte det ut dokument som visar hur löneökningarna i regeringskansliet ska fördelas. De tjänstepersoner som är särskilt viktiga för att regeringens ”politiska prioriteringar som de kommer till uttryck i regeringsförklaringen och Tidöavtalet” ska belönas.

Formuleringen har tydligen skrivits in utan att facket informerats.

– När man läser detta blir man som statsvetare chockad, säger Patrik Hall som är professor i statsvetenskap till Dagens Nyheter.

Socialdemokraten och den tidigare civilministern Ardalan Shekarabi är också förvånad.

– Det här saknar motstycke i svensk förvaltningshistoria, säger han.

Ingen storm i ett vattenglas

Det kanske ser ut som en storm i ett vattenglas. Varför ska människor bry sig om hur lönerna fördelas i regeringskansliet? I ett land med inflation, ökad fattigdom och chockhöjda räntor kanske det är svårt att hetsa upp sig över vem på departementen som får mer betalt.

Det skulle ändå vara ett misstag att låta förra veckans händelser passera. De nya direktiven signalerar nämligen en ny ordning. Det är inte längre bara kompetens som ska belönas, utan partipolitisk nytta. Ett brott mot principerna i grundlagen och en signal om en politisering av statsförvaltningen.

Precis så brukar auktoritära regimer arbeta.

Officiellt dokument

Att regeringen betonar regeringsförklaringen är en sak. Lite konstigt kanske, men det är ändå ett officiellt dokument som har förhandlats och diskuterats i regeringskansliet. Att lägga till Tidöavtalet, som slöts av partiföreträdare på ett slott i Västmanland, är något helt annat.

I veckan anmäldes Ulf Kristersson till riksdagens konstitutionsutskott. Nu kommer Tidölönerna att prövas. Där lär dessvärre partilojaliteten gå före omsorgen om regeringsformens anda.

Det är inte svårt att gissa hur Tidöavtalet hamnade i riktlinjerna för lönesättningen. Sverigedemokraterna, som ju inte sitter i regeringen, har hela tiden varit noga med att uppgörelsen är grunden för regeringens mandat. Partiet har till och med en grupp egna politiska tjänstemän anställda av regeringen.

Sannolikt är det från den gruppen idén kommer. Sverigedemokraterna fortsätter att sätta sin prägel på det svenska samhället.