Rättsosäkra experiment med ensamkommande

Över 35 000 ensamkommande barn och ungdomar ansökte om asyl i Sverige under 2015. Majoriteten av dem var afghaner och deras ålder blev snabbt en politiskt brännhet fråga. För ålder spelar roll. Barn som söker asyl behandlas efter andra regler och har andra rättigheter än vuxna. Det förutsätter att det finns en gräns mellan vuxna och barn. Den svenska lagen drar den gränsen vid 18 år.

Så vem är vuxen och vem är barn?

Inte godtyckligt

I februari 2016 krävde statsminister Stefan Löfven att Migrationsverket ska öka antalet åldersbedömningar, och i mars 2017 började Rättsmedicinalverket röntgenundersöka visdomständer och magnetkameraundersöka knäleder på asylsökande.

Resultat från de här undersökningarna kan vara skillnaden mellan att få stanna i Sverige eller sändas till ett Afghanistan i blodigt sönderfall. Att sådana beslut ska grundas på vetenskap och inte godtycke är ju helt grundläggande i en rättsstat.

Under någon månad har Svenska Dagbladet på nyhetsplats effektivt ramponerat hela föreställningen om att det är så det ligger till.

Tidningen har visat att 17 av 20 andrahandsutlåtanden av åldersbedömningar går emot Rättsmedicinalverkets resultat. Man har intervjuat rättsläkare som menar att kåren saknar utbildning och kompetens för att kunna göra medicinska åldersbedömningar på levande personer.

Man har intervjuat Andreas Schmeling, en av världens främsta experter på åldersbedömningar, och han dömer ut den svenska metoden som olämplig. En majoritet av flickorna och nästan var femte pojke som genomgått medicinsk åldersbedömning i Sverige och som är strax under 18 år kan vara felbedömda, enligt en studie som Schmeling genomfört.

Och i helgen intervjuade tidningen en rättsläkare som skrivit under flera hundra utlåtanden om asylsökandes ålder och som nu säger att han inte kan stå för det han signerat. Dokumenten han och andra kollegor skrivit under har färdigställts av en algoritm.

Till detta kan läggas att regeringen redan i april 2016 varnades av rättsodontologen Håkan Mörnstad för att metoden som i dag används är undermålig. I ett brev till justitieminister Morgan Johansson (S) kallade Mörnstad och fyra kollegor införandet av åldersprövning styrt ”av en på förhand bestämd metodinriktning och politiskt färgad viljeinriktning.”

Då går det an

Och i början av december meddelade Migrationsverket att man stoppar sina asylbeslut för ensamkommande flickor som åldersbedömts medicinskt eftersom metoden inte håller måttet.

Är det en rättsskandal som rullas upp för våra ögon? Mycket tyder på det. I andra sammanhang skulle vi inte acceptera att bedömningar som vi vet är osäkra låg till grund för helt livsavgörande beslut. När det gäller unga flyktingar går det tydligen an.

Den reglerade invandring vi har i Sverige bygger på att människor lämnar landet om de saknar rätt att stanna. Men den bygger också på att hela asylprocessen faktiskt är rättssäker.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.