Mejla

Lotta Ilona Häyrynen

Disneyskurkparad på Trumps konvent

Trumps strategi bygger på ännu mer polarisering

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Trump-klanen samlad på Republikanernas partikonvent. Donald Trump utmålades som ”väserländska civilisationens livvakt” i motsats till Joe Biden.
Foto: Sipa USA / TT NYHETSBYRÅN
Trump-klanen samlad på Republikanernas partikonvent. Donald Trump utmålades som ”väserländska civilisationens livvakt” i motsats till Joe Biden.

LEDARE

Republikanernas partikonvent under veckan som gick var nästan för knäpp för att vara sann. I Svenska mått mätt är det som att stirra in i ett annat universum, men inte ens i USA har man sett något liknande.

Det republikanska partiet lämnade manegen helt åt Trump. Inte bara en Trump, utan hela klanen Trump. Från Trump Junior till Tiffany Trump, Donald Trumps mest osynliga avkomling. Att ett barn eller en fru håller tal till stöd för ett amerikanskt partis presidentkandidat hör till det normala, men att republikanernas konvent helt handlar om presidenten, och inte om partiet, är unikt. I år presenterar republikanerna inte ens en valplattform. Personen Trump har ersatt politiken.

”Civilisationens livvakt”

Oavsett läger har amerikanska politiker en tendens att se nästan tecknade ut. Med sina välkammade frisyrer och stela kostymer är de karaktärer gjorda för TV. Vibbarna av Disneyskurkar blir på republikanernas konvent inte mindre av de apokalyptiska mardrömsscenarior som talarna målar upp.

Trump kallades bland annat för ”den västerländska civilisationens livvakt”, då i motsats till den enorma skada Demokraterna och Joe Biden påstås åstadkomma om de kommer till makten.

Det är tveksamt om den nattsvarta bilden eller de hårda orden kommer övertyga några mittenväljare. I sin helhet blev konventet ett väckelsemöte för Trumps bas. Dels är det Trumps tryggaste scen, men det ska också locka kärnväljarna till urnorna. Trumpkampanjen vet att Bidens väljarkår är mindre entusiastisk och mindre benägen att faktiskt gå att rösta.

Disneyskurkparaden är alltså inte dumheter. Det är beräknat, men den typen av medveten polarisering kommer kosta USA mycket. Trumps strategi bygger på att vidga klyftan i det amerikanska samhället, vilket är det sista landet behöver.

Vardagen finns inte kvar

Frågan är hur länge Trump kan leva på sina gamla, om än till stor del falska, meriter. I sitt eget tal efter att formellt ha accepterat nomineringen till presidentkandidat lyfte Trump hur bra allt gick före den nesliga coronan kom. Ekonomin, jobben, ett ”great” Amerika. Trump vill framställa sig som vardagens perfekta president. Hans problem inför presidentvalet är dock fortfarande att vardagen blåsts av spelplanen.

Miljoner amerikaner är arbetslösa i och med den ekonomiska kris som pandemin utlöst. Många av dem riskerar hemlöshet. Under fredagen steg USAs dödssiffror över 180 000. Snart har 6 miljoner amerikaner smittats av viruset.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.