Morgan Johansson verkar ha gett upp

Livstidsdomar för artonåringar är inte en lösning

Regeringen föreslår straffskärpningar för unga, den så kallade straffrabatten ska avskaffas för personer mellan 18–21 år.

Den så kallade straffrabatten för brottslingar mellan 18 och 21 år ska avskaffas om regeringen får som den vill. De har riksdagsmajoriteten med sig, så förslaget lär bli verklighet vilket innebär att även 18-åringar ska kunna dömas till livstids fängelse.

Med det bryts en princip som gällt i svensk rätt i hundratals år: man kan inte döma unga på samma sätt som man kan döma vuxna. Det är liv som förstörs, och med livstidsdomen raderar man också alla möjligheter till rehabilitering.

Sådant förstod man alltså långt före modern tid, men med ett århundrade av vetenskapliga studier som bekräftar att unga hjärnor vare sig är färdigutvecklade eller särskilt bra på konsekvenstänk bakom oss så verkar samhället bara ha blivit dummare.

Pengar i sjön

Det är ett dyrt förslag regeringen kommer med – 450 miljoner kronor – och förhoppningen är att det ska råda bot på ungdomskriminaliteten i gängens spår. Sannolikare är att pengarna hamnar rätt i sjön, även om Johansson kan signalera att regeringen tar brottsligheten på allvar.

Hur straff döms ut utgår från en rad olika principer. Att samhället ska känna att rättvisa blivit skipat och att olagliga handlingar faktiskt ska få en konsekvens är bara de första. En annan del handlar om att avskräcka från brott. Det lär avskaffandet av straffrabatten inte lyckas med och mindre kriminalitet lär den därför inte ge. För det första räknar få kriminella med att över huvud taget åka dit – unga kriminella gör det i ännu mindre utsträckning.

Gängen utnyttjar unga

Det är sant att gängmiljöerna utnyttjat straffrabatten genom att låta unga personer utföra grova brott – på så vis kostar det gängen mindre. Nu blir straffrabatten dock kvar för 15-17-åringar, och de grova brotten lär bara pressas ännu längre ned i åldrarna. Detta eftersom Johansson inte ger lösningar på roten till problemen.

Vad som behövs är vård och tryggare uppväxtmiljöer. Samhället har redan lagar och instanser som även med tvång kan ta hand om unga personer som är farliga för sig själva och sin omgivning. Det kallas för SiS-hem, och där skulle 450 miljoner kronor extra minst sagt göra skillnad.

S är som bäst när man presenterar verkliga lösningar på samhällets problem. Morgan Johansson gör just nu motsatsen.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.