Mejla

Ingvar Persson

Strandhäll måste köra över vindkraftvägrarna

Kommunernas ersättning behöver lösas nu

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Annika Strandhäll ville säkert framstå som handlingskraftig. Hon sa i alla fall saker som "omfattande paket" och "beroende av länder som Ryssland" när hon i förra veckan hade kallat till sig journalisterna för att prata om att bygga fler vindkraftvek i Sverige.

Det går nämligen trögt, och det är inte pengar eller intresserade investerare som saknas. Det som stoppar vindkraftsverken är motstånd från alla möjliga intressen, men främst lokala protester och kommunala veton. Och det är inget litet problem.

Åtta fall av tio

Under 2021 stoppades planerna på att bygga vindkraft i nästan åtta fall av tio enligt en rapport från vindenergibranschen. I södra Sverige, där invånarna betalar mest för sin el, stoppades flest kraftverksbyggen.

Det kommer inte att fungera. Inte om vi ska bli av med beroendet av rysk olja och annan fossil energi. Och inte om industrin ska kunna genomföra den omställning som redan påbörjats.

Utsläppen måste nämligen ner, och det behöver gå fort. I den rapport som FN:s klimatpanel presenterade i förra veckan hävdar forskarna att klimatförändringarna fortfarande kan hanteras. Men det förutsätter att utvecklingen mot allt större globala utsläpp av växthusgaser bryts redan 2025.

Fem år senare, 2030, måste utsläppen ha minskat drastiskt.

I nästa mandatperiod

2025, det är under nästa mandatperiod. Och 2030 ligger bara ytterligare ett val bort. Det är tidsperspektivet.

Strandhäll hade verkligen skäl att visa handlingskraft.

Så vad innehöll det omfattande paketet som ministern presenterade?

Tre utredningar och en proposition som ska strama upp kommunernas möjligheter att säga nej till vindkraftsbyggen, men inte avskaffa vetot.

Lyssnar man på vad riksdagspartierna säger är risken dessutom stor att också det försiktiga förslaget röstas ner. Vi befinner oss trots allt i upptakten till en valrörelse.

Färdiga nästa år

Utredningarna handlar bland annat om ersättning till de kommuner där kraftverken står och om regeringens roll när havsbaserad vindkraft ska prövas. Förslagen ska vara färdiga nästa år.

Då återstår det två år till 2025.

Alla vet egentligen att vindkraften är den enda energikälla som snabbt kan leverera el till rimliga priser. Alla vet också att dagens regler gör att det går för sakta, och att ersättningen till lokalsamhället är en nyckelfråga.

Reglerna måste ändras och ersättningsfrågan lösas. Inte om två eller fyra år, Utan nu.

ANNONS

Klimatförändringar drabbar barnen - Genom UNICEF kan du hjälpa till.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Babblet om kärnkraft stoppar nya industrier

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimat & miljö

Vindkraft

Annika Strandhäll

Energipolitik