Dröm dig bort till en grekisk taverna
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-04
Ät som i Grekland – hemma
Sugen på Greklandssemester?
Man tager:
1. En ljummen och stjärnklar kväll.
2. Hamnpromenaden i en liten fiskeby.
3. En taverna med några rangliga bord och ett litet kök där man får gå in och peka.
4. Doften av nygrillat och vilda örter.
5. Ett glas kall retsina.
6. En tallrik souvlaki med tzatziki.
Punkt 1–5 får du ordna själv. Sexan bjuder vi på.
Recept: Inger Svanborg
Foto: Pepe Nilsson
Recept och bilder ur boken ”Afrodites skafferi” av Inger Svanborg (Prisma).
Souvlaki med pitabröd och tzatziki
En souvlaki är en liten souvla och alla Greklandsresenärer känner till detta grillspett som har blivit grekens snabbmat, jämförbar med varmkorv för oss nordbor. Med tillbehör som pitabröd, tomat, lök och tzatziki blir det en delikat måltid.
4–6 personer
Tid: 45 minuter
500–600 g fläskkött (eller lammkött av bog)
3 pitabröd
2 rödlökar, skivade
3 tomater, skivade
Oregano
Salt
Svartpeppar
0,5 dl olivolja
TZATZIKI:
1 slanggurka
2 tsk salt
2 dl grekisk yoghurt
4–5 vitlöksklyftor, krossade
Gör så här:
1. Börja med tzatzikin: Skala gurkan och riv den grovt. Strö över saltet och låt stå i cirka en halvtimme. Pressa ut saften genom en silduk.
2. Blanda yoghurt och vitlök och tillsätt gurkan. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt.
3. Grillspetten: Skär köttet i små tärningar, något större än en sockerbit. Trä upp dem på grillspett, salta och peppra. Strö över oregano.
4. Grilla spetten cirka 5 minuter och vänd dem så att de grillas runt om. Pensla på lite olivolja.
5. Värm pitabröden på grillen och pensla dem med olivolja. Skär dem i trekanter och fördela på tallriken.
6. Lägg även upp lök- och tomatskivor på tallrikarna. Klicka på lite tzatziki. Garnera med citronklyftor och bladpersilja.
7. Servera spetten riktigt varma.
Friterad bläckfisk
En klassiker som serveras på varje grekisk taverna med självaktning. Det går utmärkt att använda fryst bläckfisk som man hittar i de svenska frysdiskarna. Men det måste vara den lilla tioarmade bläckfisken, så kallad kalamari.
4–6 personer
Tid: 20 min + ev. tining
500 g fryst kalamari
2 dl vetemjöl
Salt
Peppar
Olja till fritering
Gör så här:
1. Tina kalamarin. Skölj och torka den på hushållspapper. Är den stor, skär i den mindre bitar så det bildas ringar.
2. Blanda vetemjöl med salt och peppar i en platspåse. Lägg i kalamaribitarna och skaka så att mjölet fastnar på fiskbitarna.
3. Fritera bitarna i het olja tills de fått en spröd gyllenbrun yta.
4. Servera genast med citronklyftor och ett gott bröd.
Oliver med örtkryddor
10–12 personer
300 g svarta kalamataoliver
1–2 klyftor vitlök, hela, skalade
1 röd chilipeppar i bitar
1 msk färsk, grovhackad örtkrydda, till exempel rosmarin, timjan, oregano eller basilika
2 msk vinäger
1,5 dl olivolja
Citron
Gör så här:
1. Blanda oliver, vitlök, chili, citron och örtkryddor. Lägg över i en glasburk.
2. Vispa samman vinäger och olivolja och slå över oliverna.
Se till att de blir väl täckta.
3. Förvara svalt. Efter 2–3 dagar är de färdiga för avsmakning.
Grillspett med svärdfisk
En av våra favoriter. Kan du inte få tag i svärdfisk där du bor går det bra att byta ut den mot kotlettfisk eller lax.
4–6 personer
Tid: 35 min
500 g svärdfisk, kotlettfisk eller lax i skivor, utan skinn
2 stora tomater
2 gröna paprikor
2 lökar
Salt
Peppar
Oregano
1 citron, saften
1 dl olivolja
Gör så här:
1. Skär fisken i cirka 2 cm stora kuber. Dela tomater, paprika och lök i samma storlek.
2. Blanda olja, citronsaft och kryddor i en skål.
3. Trä upp fiskbitarna och grönsakerna på små grillspett och pensla på olje-kryddblandningen.
4. Grilla spetten några minuter på varje sida. Servera genast!
Ugnsstekta äpplen med mandel-kanel-honung
Denna ganska typiskt svenska efterrätt förekommer även i Grekland med mycket godis i fyllningen. Servera iskall yoghurt smaksatt med lite vaniljsocker.
4–6 personer
Tid: 15 min + 30 min i ugnen
8 små till medelstora äpplen med skal
Fyllning:
2 dl sötmandel med skal, finhackad
3 msk flytande honung
1 tsk kanel
2 msk olivolja
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Blanda noga alla ingredienser till fyllningen i en beredningsskål.
3. Ta ut kärnhusen ur äpplena med en äppelurkärnare.
4. Placera äpplena i en ugnssäker form och fördela fyllningen i hålen.
5. Stek äpplena i ugnen cirka 30 minuter eller tills de känns mjuka utan att falla sönder.