Kikärtor åt folket

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-02-25

Kikärtor seglar upp som en ny favorit. Smakar lite nötigt och gott. Ser ut som nötter också.

Kände några köksrookies som var bombis på att okokta ärtor måste skalas. Gör inte samma misstag. Extremt pilligt. Bortkastad tid helt enkelt.

Mycket gryta blir det av receptet. Frys och spara. Behändigt att kunna plocka fram. Funkar som tillbehör också.

Det här behöver du

(4 [hungriga] personer)

2 lökar

4 vitlöksklyftor

4 palsternackor

2 msk olivolja

2 tsk chilipulver

2 tsk spiskummin

800 g kikärtor, två burkar

800 g krossade tomater, två burkar

2 dl matlagningsyoghurt

1 citron

1 msk honung

ris

salt

peppar

Så här gör du

1. Sätt igång riskoket.

2. Skala och hacka lökarna och vitlöksklyftorna.

3. Skala palsternackorna och skär i sockerbitsstora bitar.

4. Fräs palsternackorna, löken, vitlöken, chilipulvret och spiskumminet i oljan i en stor gryta. Löken ska inte brynas, bara mjukna.

5. Häll i kikärtorna och tomaterna.

6. Puttra ihop minst 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

7. Gör citronyoghurten: Tvätta citronen och riv skalet.

8. Blanda det rivna med yoghurten och honungen.

9. Servera med riset till kikärtsgrytan.

Gott att dricka till

Tea, please. Starkt English breakfast med mjölk.

Eller satsa på Orientens mystik och blanda kanelstång och några kardemummakapslar i teet. Drick med massor av varm mjölk och kanske lite socker.

Mer tid-varianten

Koka torkade kikärtor. Lite

godare, lite billigare.

Tipset

Känner du också någon som vägrar palsternacka? Ersätt med potatis, selleri eller majs.

Kikärtsgryta

Jon Hansson