Fixa julbordet på rekordtid

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-12-22

Allt klart – på bara en timme

Ont om tid på julafton?

Lugn – du hinner.

Med god planering färdiglagad mat ordnar du hela julbordet på bara en timme.

Här är hela körschemat – minut för minut.

Start: Sätt ugnen på 250 grader. Ställ fram pepparkakorna och grönmögelosten.

5 minuter: Gör iordning sillen, men vänta med garneringen. Sätt på potatisen.

15 minuter: Förbered skinkan för griljering.

20 minuter: Sätt in skinkan i ugnen. Blanda glazen och pensla spjällen.

25 minuter: Rör ihop kräftröran.

30 minuter: Ut med skinkan, den borde vara klar nu. In med spjället.

32 minuter: Ta fram köttbullarna och prinskorvarna ur kylen och lägg dem i en ugnssäker form.

35 minuter: Spjällen kan vara klara. Dra ner värmen till 150 grader och sätt in korven och köttbullarna.

37 minuter: Potatisen bör vara klar nu. Varmhåll den. Gör laxrullarna.

43 minuter: Slå av ugnen men låt köttbullarna och korven stå kvar i eftervärmen. Garnera sillen.

48 minuter: Gör den snabbfrästa rödkålen.

54 minuter: Laga apelsinriset.

60 minuter: Ropa samman skarorna. Beordra dem att bära ut allt gott. God jul!

Fotnot: Schemat förutsätter att du inte själv tänker duka eller diska undan vartefter du jobbar. Låt ett par tomteslavar göra det.

Så tar du snabbaste vägen till buffén

Den behöver inte innehålla allt. Satsa på få men säkra kort.

Luta dig mot färdiglagat. Industrin är riktigt bra på att koka skinka, lägga in sillar och avluta lutfisk.

Lägg upp det industrin tillverkat lite snyggt så ser det mer hemlagat ut.

Använd gärna frysta, färdighackade örter att blanda i laxfyllning och kräftröra om du vill slippa hacka. Men använd färska örter till garnering.

Färdigriven pepparrot går bra till laxrullarna.

Ta i lite extra med levande ljus, frukter och blommor. Sätter guldkant julbordet.